Η Μαλάλα Γιουσαφζάι “μοιράζεται” το Νόμπελ Ειρήνης

10/10/2014

733908_malala_4Η ιστορία της νεαρής Μαλάλα είναι από αυτές που περιμένεις να δεις στο σινεμά ή να διαβάσεις σε κάποιο βιβλίο. Η πραγματικότητα όμως ξεπερνά συχνά οποιαδήποτε μυθιστορηματική ιστορία.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι εναντιώθηκε στους Ταλιμπάν όταν εκείνοι κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Η 14χρονη πολέμησε για το δικαίωμα της στην εκπαίδευση, αρνούμενη την επιβεβλημένη σιωπή.Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο.

Το κορίτσι κατάφερε να επιβιώσει και έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το θάρρος του νεαρού κοριτσιού έγινε γνωστό σε όλον το κόσμο και 2 χρόνια αργότερα η ίδια μοιράζεται με τον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι, το Νόμπελ Ειρήνης (2014).

Η συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα έγινε βιβλίο με τη βοήθεια, τη συνδρομή, της δημοσιογράφου των Sunday Times, Κριστίνα Λαμπ. Το βιβλίο, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!