Η Ευρώπη έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο προς τον στόχο της εξάλειψης του HIV/AIDS μέχρι το 2030, αλλά η καθυστερημένη διάγνωση του HIV παραμένει σημαντικό πρόβλημα.
Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS έδειξαν ότι οι νέες διαγνώσεις στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) είχαν μειωθεί κατά 9% από το 2010.
Τα κρούσματα AIDS μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η συντριπτική πλειονότητα των νέων περιπτώσεων εμφανίζονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο αριθμός των μη διαγνωσμένων περιπτώσεων HIV αυξήθηκε.
Μπορεί να χρειαστούν τρία χρόνια για να διαγνωστεί ο μέσος Ευρωπαίος που έχει μολυνθεί με HIV, πρόσθεσε.
“Πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη καθυστερούν να αναγνωρίζουν το ιό (53%), αυξάνοντας τον κίνδυνο κακής υγείας, θανάτου και μετάδοσης του HIV”, ανέφερε το ECDC.
“Ο μεγάλος αριθμός των διαγνώσεων στην Ανατολή επιβεβαιώνει ότι η καθυστερημένη διάγνωση του HIV παραμένει μια μεγάλη πρόκληση.”
Τα άτομα που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα και κινδυνεύουν να μεταδώσουν εν αγνοία τους τον ιό σε άλλους.
Σχεδόν 137.000 άτομα διαγνώστηκαν με τον ιό στην Ευρώπη το 2019 – 25.000 από αυτά ήταν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα στη Δυτική Ευρώπη αναφέρθηκε στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Ο HIV άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο πριν από τέσσερις δεκαετίες και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους τη δεκαετία του 1980 και του 1990.
Ο ιός καταστρέφει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αποδυναμώντας την ικανότητα των ανθρώπων να καταπολεμούν τις καθημερινές λοιμώξεις.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό, αλλά οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι πλέον εξαιρετικά αποτελεσματικές στο να επιτρέπουν στους περισσότερους ανθρώπους να ζουν υγιείς ζωές.
Η Winnie Byanyima, διευθύντρια του προγράμματος UNAIDS των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να μην επαναλαμβάνει “τα ίδια λάθη που έκανε στην καταπολέμηση του HIV” και στην περίπτωση του COVID-19.
“Ακόμα και σήμερα, περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα περιμένουν να λάβουν θεραπεία για HIV και 1,7 εκατομμύρια άτομα μολύνθηκαν από τον ιό HIV το 2019 επειδή δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες”, είπε.