Δύο στρατιώτες στην Ινδονησία εκδιώχθηκαν από το στρατό και φυλακίστηκαν για επτά μήνες επειδή έκαναν σεξ.

Αν και οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμες στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδονησίας. παραμένει παράνομη για όσους ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, οι δύο άνδρες εντάχθηκαν στον στρατό το 2021 και είχαν έδρα στην Ιάβα, αλλά εκδιώχθηκαν επίσημα από τον στρατό με δικαστική απόφαση στις 9 Νοεμβρίου 2022.

Το στρατοδικείο αποφάσισε: «Οι πράξεις των κατηγορουμένων, σχετικά με αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά, ήταν ακατάλληλες γιατί ως στρατιώτες, οι κατηγορούμενοι πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τους ανθρώπους», έγραφε η απόφαση 60 σελίδων.

«Οι ενέργειες των κατηγορουμένων ήταν αντίθετες με τον νόμο και τις θρησκευτικές διατάξεις».

Παρόλο που το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έχει νομιμοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδονησίας, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διώκονται τακτικά.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδονησία, Ουσμάν Χαμίντ, κατηγόρησε τις «εμπρηστικές δηλώσεις» των πολιτικών ηγετών της χώρας για το εκτεταμένο αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ συναίσθημα στην Ινδονησία και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας της Ινδονησίας τα τελευταία χρόνια, όπου τα μέλη απολύονται ή οδηγούνται στα δικαστήρια μόνο και μόνο για το ποιοι είναι».

Το 2020, εννέα άνδρες συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα μετά από έφοδο της αστυνομίας σε ένα «γκέι πάρτι». Οι διοργανωτές του πάρτι κατηγορήθηκαν σύμφωνα με τους νόμους κατά της πορνογραφίας, η παραβίαση των οποίων τιμωρείται με υψηλά πρόστιμα και έως και 15 χρόνια φυλάκιση.

Τα τρανς άτομα στην Ινδονησία στοχοποιούνται ιδιαίτερα και τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί ότι όσα συνελήφθησαν βάσει αυθαίρετων νόμων μεταφέρθηκαν σε «κέντρα αποκατάστασης».