Η επωνυμία Woodford Reserve bourbon έγινε ο τελευταίος χορηγός που εγκατέλειψε τον ταπεινωμένο πια αθλητή γκολφ Τζάστιν Τόμας, μετά από ομοφοβική ομιλία του ζωντανά στον αέρα.

Το νούμερο τρία παγκόσμιο αστέρι του γκολφ ακούστηκε θυμωμένο να μουρμουρίζει τη λέξη «πούστη» του Στάντερ στο Τουρνουά Πρωταθλητών στη Χαβάη στις 9 Ιανουαρίου. Η Ralph Lauren, που ήταν η κύρια χορηγός του τον εγκατέλειψε αμέσως.

Τζάστιν Τόμας, Justin Thomas
Justin Thomas

Την Παρασκευή (12 Φεβρουαρίου) ακολούθησε η Brown-Forman, η εταιρεία που κατέχει την Woodford Reserve, που επιβεβαίωσε ότι δε θα ανανεώσει το συμβόλαιο του Τόμας, όταν λήξει τον Απρίλιο.

Η Brown-Forman έστειλε ένα email στον Τόμας, μάλιστα, που του παρουσίασε δυνατότητες για να βοηθηθεί μαθαίνοντας περισσότερα σχετικά με τα ΛΟΑΤ+ θέματα, ώστε να κατανοήσει τη ζημιά που προκάλεσε το σχόλιό του.

Προσφέρθηκε να τον παραπέμψει σε «εθνικές και τοπικές οργανώσεις που εργάζονται για τον τερματισμό των διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤ+ ατόμων.»

Η μάρκα με έδρα το Κεντάκι, η οποία είχε χρηματοδοτήσει τον Τόμας από το 2015, έχει πλέον αναστείλει όλες τις αποστολές της Woodford Reserve Justin Thomas.

Πρόσθεσε: «Εξετάζουμε, επίσης, και ενημερώνουμε όλες τις άλλες συμφωνίες χορηγίας μας, για να διασφαλίσουμε ότι είναι σαφείς οι προσδοκίες μας για σεβασμό – ότι είναι μια βασική αξία της Brown-Forman και πρέπει να είναι ορατή, όχι μόνο στον τρόπο που εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, αλλά και σε όσα άτομα επιλέγουμε να εκπροσωπούμε το brand μας.»

Η Brown-Forman αναγνωρίζεται με συνέπεια από τον Δείκτη Εταιρικής Ισότητας της Καμπάνιας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τις πολιτικές και τις πρακτικές που περιλαμβάνουν ΛΟΑΤ άτομα, και έχει λάβει τέλειο σκορ 100, για τα τελευταία 11 χρόνια για αυτές της τις προσπάθειες.

Ο Τζάστιν Τόμας ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση της ομοφοβικής του βρισιάς, η οποία του ξέφυγε, όταν έχασε ένα five-foot putt.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», παραδέχτηκε στο Reuters. «Δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να πω κάτι τέτοιο. Είναι τρομερό. Δεν αντιπροσωπεύει το είδος του ατόμου που είμαι. Πρέπει να κάνω τα πράγματα καλύτερα. Ζητώ θερμά συγγνώμη σε οποιονδήποτε και σε όλους που προσβλήθηκα και θα γίνω καλύτερος λόγω αυτού.»

Από τότε έχει υποσχεθεί να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να «γίνει καλύτερος άνθρωπος», δεσμευόμενος να αποδείξει στους θαυμαστές και τους χορηγούς του, ότι δεν είναι ομοφοβικός.