Είναι γνωστό πως ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της ελληνικής τηλεόρασης – ακόμη και σήμερα – είναι η διαχείριση θεμάτων, που σχετίζονται με τα ΛΟΑΤ+ άτομα. Ερωτικές απογοητεύσεις, coming out, δυσκολίες στο σεξ και άλλα τέτοια θέματα θεωρούνται «απαγορευμένα» για τον Έλληνα τηλεθεατή, που έχει μάθει να ανέχεται την διαφορετικότητα, όταν αυτή δεν ερωτεύεται, δεν κάνει σεξ και γενικά δεν κοινωνικοποιείται.
Τον τελευταίο μήνες, όμως, υπάρχει μια εκπομπή που πηγαίνει κόντρα σε αυτό ταμπού, αφού μπαίνει στη διαδικασία να διαχειριστεί ζητήματα διαφορετικότητας, χωρίς τις γνωστές προκαταλήψεις. Πρόκειται για το “Τhe booth”, που προβάλλεται καθημερινά στις 15:45 στο Οpen.
«Το κόνσεπτ της εκπομπής είναι απλό. Τέσσερις γυναίκες (Σοφία Μουτίδου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Σοφία Κουρτίδου και Κρυσταλλία Ρήγα) δέχονται τηλεφωνήματα από τον κόσμο, με προβλήματα, σκέψεις, αγωνίες και θέσεις», μας αναφέρει η Σοφία Μουτίδου, όταν της ζητάμε να μας περιγράψει το κόνσεπτ της εκπομπής. «Καθεμιά έχει προσωπικό χρόνο με τον θεατή και μετά ακολουθεί κουβέντα όλων πάνω σ αυτό».
Μοιραία η συζήτηση πηγαίνει στα τηλεφωνήματα που γίνονται από ΛΟΑΤ+ άτομα. Το θέμα του coming out, φαίνεται να είναι πρώτο στη λίστα.
«Μας έχουν τύχει τηλεφωνήματα στα οποία άντρες φοβούνται να δηλώσουν την σεξουαλικότητά τους είτε στους γονείς τους είτε ακόμα και στους φίλους τους», μας λέει η Σοφία. «Επίσης έχουμε δεχτεί τηλεφώνημα που κάποιος γκέι άνδρας φοβόταν να πει σε αυτόν που ενδιαφέρεται τα συναισθήματά του, καθώς ο άλλος ήταν στρέιτ. Τέλος, κάποιες γυναίκες, πολύ λιγότερες σε αριθμό, μας έχουν πάρει και μας έχουν πει πάλι το φόβο τους για να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους στο ίδιο φύλο. Είτε γιατί κάποιες από αυτές είναι παντρεμένες είτε γιατί ντρέπονται γι’ αυτό και φοβούνται».
Την ρωτάμε για το πώς πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία διαχειρίζεται θέματα που έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη διαφορετικότητα.
«Να πούμε, ότι έχουμε δεχτεί όλων των ειδών τα τηλεφωνήματα. Και πράγματι ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός είναι παντού. Αρκεί κάποιος άνθρωπος να εξαιρείται ενός γενικού κανόνα, αριθμητικού, για να είναι στο στόχαστρο των υπολοίπων. Είτε είναι χοντρός είτε πολύ αδύνατος είτε έχει μεγάλη μύτη ή μεγάλα αυτιά είτε δεν έχει μαλλιά είτε είναι γκέι ή bi. Aρκεί να είναι κάτι που δεν είναι οι περισσότεροι για να μπει στο στόχαστρο».
Αν και κάποιες φορές οι 4 παρουσιάστριες φαίνεται να έχουν αρκετά διαφορετική οπτική, στα συγκεκριμένα θέματα – ευτυχώς- φαίνεται να συμφωνούν.
«Η καθεμιά τις κοπέλες στην εκπομπή έχει τη θέση της, όμως σε αυτά τα ζητήματα συγκλίνουμε όλες», τονίζει η Σοφία. «Κατανοούμε την τεράστια δυσκολία, γιατί πιστεύω ότι το ίδιο εγκληματικό με το να δαχτυλοδείχνεις είναι να κάνεις ότι όλα είναι εντάξει και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
https://www.instagram.com/p/CEW4xU0gJNv/
Για το τέλος, η Σοφία μάς εξηγεί πως το πιο σημαντικό είναι να εντοπίσεις τη θέση σου σε αυτή τη ζωή, κάτι για το οποίο, όπως λέει, απαιτείται αρκετός προσωπικός αγώνας και δουλειά με τις ανάγκες σου και τις προτεραιότητες σου.
«Θέλεις πριν κοιμηθείς να είσαι ήσυχος ή ανήσυχος; Θέλεις να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε ξέρουν ή που δε σε ξέρουν; Θέλεις να μειώσεις τους φόβους σου ή σου αρέσει να τους έχεις μέχρι να πεθάνεις;»
https://avmag.gr/130508/ta-koritsia-toy-the-booth-me-ta-mployzakia-gia-ti-stirixi-toy-11528/