Σοφία, γιατί θες να αστυνομεύσεις τις σεξουαλικές μου φαντασιώσεις;

Προσωπικά, δε θίχτηκα αλλά ούτε και γέλασα με το βίντεο της Σοφίας με τίτλο «Ομοφυλόφιλοι άντρες!!! Η σειρά σας παιδιά!!!» Και θα μου πεις, μόνο επειδή δεν γέλασες θα κάτσεις να μας σχολιάσεις; Μήπως θες να «κράξεις» επειδή δεν σου άρεσαν αυτά που έλεγε; Μήπως είπε αλήθειες που δεν θες να ακούς; Μήπως η πολιτική ορθότητα σου σε έχει κάνει να χάσεις το χιούμορ σου;

Μωρέ, μπορεί πολλά από τα παραπάνω, αλλά πραγματικά επειδή δεν κατάλαβα τον στόχο του βίντεο, γι αυτό θέλω να σχολιάσω. Και φυσικά όταν σχολιάζεις πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που σχολιάζεις. Άραγε το βίντεο της Σοφίας είναι ένα stand-up comedy καλλιτεχνικό δημιούργημα ή μήπως είναι ένα “ομιλόν” άρθρο γνώμης με χιουμοριστικό τρόπο δοσμένο; Δεν ξέρω τι ακριβώς. Μάλλον ισχύουν και οι δυο εκδοχές. Έχω παρακολουθήσει αρκετά βίντεο της και ομολογώ στο βίντεο με τίτλο «Video 171. Προς γονείς ομοφυλόφιλων. Και προς τα τέκνα τους» έχω κλάψει κι έχω κάνει like. Eδώ, όμως, νομίζω «δεν της βγήκε το βίντεο.»

Προσωπικά, αν και εμπίπτω στα περισσότερα από αυτά που αναφέρει ομολογώ δεν γέλασα βλέποντα τον εαυτό μου στις περιγραφές αυτές. Αντιθέτως, ένιωσα ένα επικριτικό μάτι πάνω στο κεφάλι μου. Η Σοφία λοιπόν μιλάει για φαντασίωση κάποιων γκέι ανδρών που ακούει στο όνομα «στρέιτ άνδρας». Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί της φαίνεται τόσο περίεργη αυτή η φαντασίωση. Δεν καταλαβαίνω, γιατί με τα λεγόμενα της να θέλει να με ενοχοποιεί για την φαντασίωση μου.

Συγγνώμη κιόλας που με μάθαν ότι sexy άντρας είναι ο Κούρκουλος και ο Απόστολος Γκλέτσος. Συγγνώμη, που με μάθαν ότι η φτερού, ο Φίφης κι ο Γιάννης από τους Απαράδεκτους είναι για να «σπάμε πλάκα» και ότι δεν έχουν καμία σεξουαλικότητα. Κι αυτή είναι μόνο μια ερμηνεία για την πριμοδότηση της αρρενωπότητας έναντι της θηλυπρέπειας. Φυσικά και παλεύω με το “femininity shame” μου. Αλλά, αγάπη, μεγάλωσα να με κράζουν επειδή έσπαγα τον καρπό και κούναγα τον ποπό. Γιατί να μου είναι εύκολο να νιώθω άνετα με την θηλυπρέπεια μου; Όμως, επιτρέψτε μου να μιλήσω εγώ για τις εκφάνσεις τις εσωτερικευμένης ομοφοβίας μου. Δεν χρειάζομαι εξωτερικούς παρατηρητές, ούτε συνηγόρους.

Γιατί, αν ο στόχος ενός εξωτερικού παρατηρητή είναι να πει ότι «και σεις ομοφυλόφιλοι δεν ξέρετε τι σας γίνεται σεξουαλικά» το ακούω μια χαρά. Αλλά γιατί θα έπρεπε να ξέρουμε τι θέλουμε; Γιατί θα έπρεπε να νιώθουμε τέλεια και άνετα με όλες τις εκδοχές των εαυτών μας; Νομίζω το βίντεο δεν λειτούργησε, γιατί ξεκινά με μια εκ προοιμίου προκατάληψη ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι κάτι «σπάνια πουλιά» που δεν χρειάζεται να φέρουν καμία σύγχυση, κόμπλεξ ή τραύμα. Όμως, παιδία, σε τούτη την κοινωνία μεγαλώνουμε μαζί . Δεν ήρθαμε από την «χωρά της Ομοφυλοφιλίας» και σας κατσικωθήκαμε.

Κατά την γνώμη μου ο θολός στόχος του βίντεο το έκανε να χάσει το χιούμορ του. Νομίζω ότι αν υπήρχε περισσότερη όρεξη από την δημιουργό, δεν θα έβγαινε ένα πιεσμένο βίντεο που μοιάζει επικριτικό σε πολλά σημεία του.

Γιάννης Παυλόπουλος

Στο μεταπτυχιακό (Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ) αντί να κάνω διπλωματική για τον Αλμοδόβαρ έκανα για το Ζεϊμπέκικο. Στη δραματική σχολή («δήλος» - Δήμητρα Χατούπη) αντί να παίξω την Πατρόνα έπαιζα τον Καπετάνιο. Γράφω μπας και θυμηθώ κάτι από το ταμπεραμέντο της παιδικής ηλικίας, εκείνου του αγοριού που φόραγε τα τακούνια της μαμάς και έπαιζε με τη barbie και τη bibibo. Αγαπημένη μου φράση: «Ο καθωσπρεπισμός και οι νοικοκυραίοι μου μαύρισαν την ψυχή. Ευχαριστώ, δε θα πάρω.»
Δες και αυτό!