ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστικοί κύκλοι χαρακτήρισαν την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για την αναγνώριση φύλου, που εισήχθη στη Σκωτία, «επαίσχυντη επίθεση στα δικαιώματα των τρανς».

Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε, ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση για την αναγνώριση φύλου, που ψηφίστηκε στη Σκωτία, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει πλέον αρνηθεί την προσφορά του Rishi Sunak να συνεργαστεί, για την αναθεώρηση του νομοσχεδίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλέστηκε το Άρθρο 35 του Νόμου της Σκωτίας του 1998, το οποίο τους επιτρέπει να εμποδίσουν ένα νομοσχέδιο να γίνει νόμος, σε περίπτωση που το Λονδίνο πιστέψει, ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες σε θέματα που αφορούν την εθνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το εν λόγω νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη νομοθεσία του ΗΒ για την ισότητα.

Το νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Αναγνώρισης Φύλου εισήχθη στη Σκωτία τον Δεκέμβριο του 2022 και επιτρέπει στα τρανς άτομα στη χώρα να αναγνωρίζουν το φύλο τους στα νομικά έγγραφα μέσω μιας διαδικασίας δήλωσης, χωρίς να απαιτείται ιατρική διάγνωση, ή άλλα στοιχεία.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μπλοκάρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο ανακοινώθηκε από τη Σκωτσέζα γραμματέα Alister Jack, η οποία έκανε μια δήλωση στους βουλευτές, δίνοντας τη διαταγή του Τμήματος 35, χθες στη 1.30 μ.μ. Η κίνηση είναι πιθανό να πυροδοτήσει νομική διαμάχη μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, ειδικά αφού το πρώτο απέρριψε πρόταση της κυβέρνησης του Σουνάκ να συνεργαστεί σε μια αναθεώρηση του νομοσχεδίου, που δεν θα επηρεάσει τον Νόμο Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση για την αναγνώριση φύλου δεν έχει αρνητικές συνέπειες στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για την ισότητα. Όπως είπε σε συνέντευξή της η Shona Robinson, γραμματέας κοινωνικής δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της Σκωτίας, που ψήφισε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο: «Η χρήση της επιλογής του τμήματος 35, νομίζω, αποκαλύπτει ότι δεν έχουν νομική βάση για να την αμφισβητήσουν και αυτό αφορά περισσότερο την πολιτική παρά τη νομοθεσία».