Έρευνα διεξάγεται μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, που δείχνει έναν Γάλλο αστυνομικό, που χτυπά βίαια έναν ήδη τραυματισμένο, θετικό στον ιό του HIV, άνδρα, ο οποίος βρισκόταν εντελώς πεσμένος και ακινητοποιημένος στο έδαφος, σε διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων.

Το περιστατικό συνέβη στη διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, όπου περίπου 60 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, που βιντεοσκόπησε άλλο άτομο που συμμετείχε στη διαδήλωση, ένας άνδρας με αίμα στο πρόσωπο κρατείται, ξαπλωμένος στο έδαφος με την πλάτη κάτω, από έναν αστυνομικό που τον πιέζει με το γόνατο και του ρίχνει επανειλημμένως γροθιές.

Ο άνδρας αργότερα αναγνωρίστηκε ως ένας 20χρονος φοιτητής με το όνομα Clément. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του μετά τη συμπλοκή έφερε πολλαπλά αιματώματα στο κεφάλι, καθώς και μία ανοιχτή πληγή στο κρανίο του, που χρειάστηκε ράμματα.

Ο Stanislas Gaudon, εκπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών, δήλωσε ότι ο άνδρας ήταν βίαιος και αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη άλλου διαδηλωτή. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο άντρας έφτυσε αίμα στο πρόσωπο του αστυνομικού και του είπε “Έχω AIDS, θα πεθάνεις” – κάτι που ο Clément αρνείται ότι συνέβη.

Ο Gaudon εξήγησε ότι η χρήση βίας από το αξιωματικό ήταν μόνο για να σταματήσει το άτομο να φτύνει αίμα. Είπε: «Δεν ξέρω αν γνωρίζετε πραγματικά, τι σημαίνει να φτύνεται αίμα στο στόμα κάποιου, τι συνέπειες που μπορεί να έχει, από ιατρική άποψη, για τον συνάδελφο, που θα πρέπει τώρα να κάνει εξετάσεις, και θα πρέπει να υποβληθεί σε τριπλή θεραπεία.” 

Καθώς το βίντεο έγινε ευρέως γνωστό, μέσα από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί Γάλλοι πολίτες εξέφρασαν τρόμο για την αστυνομία αναφέροντας, ότι η κατάσταση της υγείας του ανθρώπου, που ήταν θετικός στον ιό του HIV, ήταν μία εμφανής δικαιολογία για την άδικη χρήση βίας της αστυνομίας. 

Στο Twitter, ο Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης David Dufresne  κατηγόρησε την Ένωση Αστυνομικών, ότι προσπάθησε να «υπερασπιστεί το αδικαιολόγητο με αδικαιολόγητα προσχήματα» .

Η AIDS charity Act Up καταδίκασε την “αστυνομική βία” και τηνοροφοβία :

“Η Ένωση (των Αστυνομικών) δικαιώνει τον ξυλοδαρμό ενός διαδηλωτή, επειδή αυτό το πρόσωπο φέρεται να φτύνει αίμα σε αστυνομικό, λέγοντας ότι ήταν θετικός στον ιό του HIV, το 2020 …ΝΤΡΟΠΗ!” 

Το γραφείο εισαγγελέων του Παρισιού δήλωσε την Κυριακή, ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί “εκ προθέσεως βία από άτομο σε θέση δημόσιας εξουσίας” , σύμφωνα με το BBC. Η έρευνα θα διεξαχθεί από ανεξάρτητο όργανο εποπτείας της αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron καταδίκασε τη χρήση βίας προς τους διαδηλωτές προειδοποιώντας ότι «η απαράδεκτη συμπεριφορά» ορισμένων αξιωματικών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία των αστυνομικών υπηρεσιών.

Εδώ το βίντεο – Προσοχή! Σκληρές εικόνες: