Σινεμά: Το πρόγραμμα του PDSFF24 είναι εδώ

01/03/2024
από
Positively Different Short Film Festival: Από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας από όλες τις γωνιές του κόσμου συναντιούνται στο Άστορ.

Η επιμελητική ομάδα του Positively Different Short Film Festival φέρνει στο φετινό κοινό 41 ταινίες χωρισμένες σε 7 σετ. Από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας από όλες τις γωνιές του κόσμου συναντιούνται στο (προσβασιμοποιημένο*) Άστορ σε μια γιορτή για τη διαφορετικότητα, τον έρωτα και την ανατροπή.

Δείτε
ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών.
Δείτε ΕΔΩτο trailer της φετινής διοργάνωσης.

Πέμπτη 7/3
Η εναρκτήρια κλειστή πρωινή προβολή με τίτλο “Οι ήρωες μέσα μας” απευθύνεται σε μαθητ@ λυκείου και είναι αφιερωμένη στις στιγμές που βρίσκουμε μέσα μας τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε όλα όσα μας δυσκολεύουν, ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον μας. Η πρεμιέρα για το κοινό το απόγευμα της Πέμπτης, με την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, μας ταξιδεύει “από την αγάπη στην εξέγερση”:  Οι σχέσεις φροντίδας συνιστούν από μόνες τους μια εξέγερση. Η επιθυμία για εξέγερση είναι πάνω από όλα η επιθυμία για αγάπη, για την ένταξη σε μια κοινότητα, για το ανήκειν. Η Πέμπτη ολοκληρώνεται με “το θάρρος της αλήθειας” : Η μάχη για να βρει ο καθένας/η καθεμιά/ το καθένα από εμάς την αλήθεια του και να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς του δαίμονες είναι μια μάχη με αβέβαιη έκβαση, ταυτόχρονα  όμως είναι μια μάχη που αξίζει να δοθεί.

Παρασκευή 8/3
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη κλειστή σχολική προβολή: “Ο κόσμος είναι δικός μας”. Η διεκδίκηση να φτιάξουμε τις ζωές που θέλουμε, να ονειρευόμαστε όλα όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν, η διεκδίκηση ο κόσμος αυτός να γίνει αληθινά δικός μας. 

Το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγουμε μία συζήτηση προκειμένου να προβληματιστούμε συλλογικά για τη διεκδίκηση του πένθους, για το πένθος ως διεκδίκηση, για  την απειλή της λήθης και τον αγώνα να θυμόμαστε. Η συζήτηση έχει τίτλο “Συλλογική μνήμη, προσωπικές μαρτυρίες: μεταξύ πένθους και διεκδίκησης”, με τις/τα Ρέα Βαλντέν, Μπρικένα Γκίστο , Ζωή Κόκκα, Μαρία Λούκα και Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη. Η συζήτηση θα έχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Ακολουθεί το σετ “Το κλειδί της μνήμης”: Τι μετράει ως μνήμη; Τι καταγράφεται στο αρχείο; Ποιος καθορίζει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να θυμόμαστε; 

Σάββατο 9/3
Στις ιστορίες αυτού του σετ, καμία λύση δεν πρόκειται να έρθει από έξω για να βοηθήσει τους ήρωες. Θα βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει αυτό. Η μοναξιά της αναμέτρησης με τον ύστερο καπιταλισμό: “Είμαστε αυτά που περιμέναμε”. Το τελευταίο σετ έρχεται σαν καταλυτική απάντηση για όλα τα παραπάνω: (Εξ)εγείρομαι. Οι ταυτότητές μας δεν μπορούν πια να καθορίζουν το μέλλον μας, να αποτελούν πεπρωμένο που μας εμποδίζει. Οι φραγμοί στο τι μπορούμε να γίνουμε υπάρχουν μονάχα για  να να τους υπερβούμε.

  • Γιορτάζουμε τον έρωτα, την ανατροπή και τη λήξη του διαγωνιστικού προγράμματος με ένα πάρτι στη Στοά του Άστορ. Dj set: Haelky
  • Όλες τις προβολές θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό παρουσία δημιουργών. 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ PDSFF24: Την Κυριακή 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν ταυτόχρονα στο Moviemento cinema, στο Βερολίνο και στο Kadıköy Sineması, στην Κωνσταντινούπολη. 

Την τελετή απονομής θα συνοδεύσει η Fischer Beer.

Τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής και οι Εύφημοι μνείες θα απονεμηθούν από τηνΚριτική Επιτροπή της φετινής διοργάνωσης, που αποτελείται από τα εξής μέλη:

Σοφία Εξάρχου, σκηνοθέτις και σεναριογράφος
Carol Sansour, ιδρύτρια και διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας
Chipo Zhou, επιχειρηματίας και επιμελήτρια κινηματογραφικών φεστιβάλ
Τάσος Μελεμενίδης, υπεύθυνος προγράμματος στο Cinobo

Περισσότερα για την κριτική επιτροπή του PDSFF24: ΕΔΩ

Τέλος, οι θεάτριες και οι θεατές θα επιλέξουν μέσω ψηφοφορίας την αγαπημένη τους ταινία για να αποδώσουν το Βραβείου Κοινού, ενώ θα απονεμηθεί και Βραβείο Επιμελητικής ομάδας.


Πληροφορίες: 

Τοποθεσία: Άστορ Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή)
Ημερομηνίες: 7-10 Μαρτίου 2024

WebsiteRSVPTrailerInstagram

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 5 ευρώ/ σετ (3 ευρώ με επίδειξη φοιτητικού πάσου, κάρτα ανεργίας, ανάπηρα άτομα + συνοδός)
Ημερήσιο εισιτήριο: 8 ευρώ
Τετραήμερο πάσο: 20 ευρώ 

*Όλες τις ημέρες του φεστιβάλ θα λειτουργεί αναβατόριο και αναπηρική χημική τουαλέτα. Την Παρασκευή 08/03 θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για τη συζήτηση και το Q&A. Ακόμα, θα συνοδεύσουν τις ταινίες εκείνης της ημέρας υπότιτλοι βάσει αφήγησης (closed captioning) για άτομα με βλάβη στην ακοή, όσον αφορά την προβολή των ταινιών. Στην πλατεία Κλαυθμώνος βρίσκεται υπόγειο πάρκινγκ με δωρεάν θέσεις για αναπηρικά αυτοκίνητα

Για απορίες/διευκρινίσεις σχετικά με την προσβασιμότητα μπορείτε να απευθυνθείτε στο [email protected].
Δες και αυτό!