Τα κινήματα των τρανς ατόμων έχουν ενισχυθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω των προκαταλήψεων που συνεχίζει να έχει μία ορισμένη μερίδα ανθρώπων απέναντι στην τρανς κοινότητα. Παρόλο που υπάρχουν μέρες αφιερωμένες στον εορτασμό και τη μνήμη τρανς ανθρώπων που έχουν υποφέρει, η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας επικεντρώνεται στις περισσότερο θετικές πτυχές, του τι σημαίνει για ένα άτομο να είναι τρανς, και τη μέρα αυτή λαμβάνεται άμεση δράση, για την αλλαγή των προκαταλήψεων των ανθρώπων που δε νοούν να καταλαβαίνουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TransFolk of WA (@transfolkofwa)

«Γνωρίζω ότι μια μέρα, όλα τα τρανς άτομα θα έχουν την ελευθερία να είναι αυτά που είναι, ανεξάρτητα από οτιδήποτε. Και δε θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωπα με τις σκληρές επικρίσεις της κοινωνίας. Μπορούμε απλά να ζήσουμε τη ζωή μας και να μας αντιμετωπίζουν και να μας σέβονται, όπως όλα τα άλλα άτομα.»
Jazz Jennings

“Η ορατότητα στην κοινότητα των τρανς ατόμων ενέχει συχνά ένα δίλημμα, ειδικά για τους τρανς ανθρώπους με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος, ή εκείνους που ζουν σε αγροτικές, συντηρητικές περιοχές”, αναφέρει ο Stephen Khan που ζει στη Νεμπράσκα. “Η απόκρυψη της ταυτότητας κάποιου μπορεί να είναι μια βλαβερή εμπειρία και να αυξήσει τα συναισθήματα απομόνωσης, στίγματος και ντροπής. Αλλά, το να ξεχωρίζεις ως τρανς άτομο μπορεί να σε κάνει στόχο για διάκριση ή βία.

Ως τρανς άνδρας, που μελετά την υγεία και την ευεξία των τρανς ατόμων, πιστεύω ότι η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας -που γιορτάζεται ετησίως στις 31 Μαρτίου- είναι μια σημαντική ημέρα, που επιτρέπει στα μέλη της κοινότητας να συναντηθούν και να βρουν υποστήριξη και αλληλεγγύη γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνα.” 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christopher (xe/he) (@cpikoart)

Η ιστορία της ημέρας αυτής

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας αναγνωρίζει τις συνεισφορές των ατόμων μέσα στις κοινότητες των τρανς, των nonbinary και των gender-diverse (εφεξής «τρανς» για να συμπεριλάβει όποιο δεν ταυτίζεται με το φύλο, που του έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση).

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας γιορτάζεται από το 2009. Πριν από αυτό, η μόνη ημέρα αναγνώρισης που είχε η τρανς κοινότητα ήταν η Ημέρα Τρανς Μνήμης – μια ημέρα πένθους.

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας, λοιπόν, είναι μια προσπάθεια, όπως το λέει η τρανς κοινότητα:

«για να δεχτούμε τα τριαντάφυλλά μας, ενώ είμαστε ακόμα στη ζωή.»

Η Rachel Crandall, τρανς ακτιβίστρια από το Michigan, οργάνωσε την πρώτη Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας. Μέχρι το 2014, η ημέρα γιορταζόταν διεθνώς.

Το 2015, μαζί με άλλα τρανς άτομα που ασχολούνταν με τον ακτιβισμό στην περιοχή της Ομάχα της Νεμπράσκα, ο Stephen Khan φιλοξένησε την πρώτη από πολλές ετήσιες εκδηλώσεις για την τοπική μας κοινότητα. Περιλάμβανε πάνελ, ερωτήσεις και απαντήσεις, και ομάδες υποστήριξης για μέλη της οικογένειας, τα τρανς άτομα και τα cisgender, ή cis άτομα -που αναφέρεται σε άτομα που ταυτίζονται με το φύλο που τους έχουν αποδοθεί κατά τη γέννηση- που ήθελαν να μάθουν πώς να είναι καλύτεροι σύμμαχοι στην τρανς κοινότητα. “Μερικά από εμάς φορούσαμε μπλουζάκια, που έλεγαν «Ask Me I’m Trans» την ημέρα της εκδήλωσης, για να διευκολύνουμε τον διάλογο μεταξύ του μικτού τρανς και cis κοινού,”  θυμάται ο Khan.

Καταπολέμηση του στίγματος

Ο Khan γράφοντας για το The Conversation, με αφορμή αυτήν την ημέρα αναφέρει ότι “η ορατότητα ως τρανς άτομο δεν είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλα τα άτομα εντός της τρανς κοινότητας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αγκαλιάσουν την ορατότητα ενώ άλλοι, για άνεση, ασφάλεια, ή για άλλους βαθιά προσωπικούς λόγους, μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να είναι ορατά τρανς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @elliotpage

Εξάλλου, οι απειλές βίας εντός της κοινότητας δεν κατανέμονται ομοιόμορφα. Οι τρανς γυναίκες με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς συχνά αντιμετωπίζουν πολλαπλές μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρανσφοβίας, του ρατσισμού, της διάκρισης λόγω της κοινωνικής τάξης, του μισογυνισμού, και του μίσους σε βάρος των Μαύρων γυναικών -το μοναδικό αυτό είδος μισογυνισμού που αντιμετωπίζουν αποκλειστικά οι Μαύρες γυναίκες. Λόγω των διακρίσεων στην εργασία, περίπου το 20% των τρανς ατόμων ασχολούνται με την παραοικονομία, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας στο σεξ, και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετες τρανσφοβικές διακρίσεις, ως αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας είναι μια προσπάθεια να σπάσει αυτούς τους κύκλους βίας και διακρίσεων εναντίον των τρανς ατόμων.” 

Γιορτάζοντας τα τρανς άτομα κατά τη διάρκεια πανδημίας

“Το να πούμε ότι το περασμένο έτος ήταν δύσκολο για την τρανς κοινότητα θα ήταν υποτιμητικό”, σημειώνει ο Khan. “Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα τρανς άτομα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό δεν μπόρεσαν να παρέχουν προσωπική υποστήριξη το ένας στον άλλο και όσα άτομα είχαν την τύχη να έχουν θετικές αλλαγές δεν μπόρεσαν να το γιορτάσουν πλήρως με τα φιλικά τους πρόσωπα.

Επιπλέον, τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε κλιμάκωση της νομοθεσίας, που στοχοποιεί τα τρανς άτομα των Η.Π.Α. στον αθλητισμό, αλλά και μία πρωτοφανής προσπάθεια να περιοριστεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Πάνω από 20 πολιτείες εισήγαγαν τουλάχιστον ένα νομοσχέδιο κατά των τρανς το 2020. Αυτό το είδος της συντονισμένης εκστρατείας πολιτικής εναντίον μιας πολύ μικρής κοινότητας – που εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού των Η.Π.Α. – στέλνει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα στην τρανς κοινότητα, ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Είναι ένα μήνυμα που πιστεύω ότι θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με το να μπορέσουμε να συσπειρωθούμε για την υποστήριξή μας. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχει κάτι ισχυρό στο να είσαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο τρανς άτομα. Η αγάπη, η υποστήριξη και η κατανόηση δε μοιάζουν με οτιδήποτε έχω βιώσει. Αλλά, λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας, οι περισσότεροι εορτασμοί για την Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας θα πραγματοποιηθούν σχεδόν, όπως ήταν πέρυσι, διαδικτυακά.

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας εστιάζει στα τρανς άτομα, αλλά δεν είναι αποκλειστικό για την τρανς κοινότητα. Οι σύμμαχοι της τρανς κοινότητας μπορούν, επίσης, να λάβουν μέρος επικοινωνώντας με ένα τρανς φιλικό τους πρόσωπο και στέλνοντας την υποστήριξή τους. Εκείνοι που ζουν σε μέρη που προσπαθούν να θεσπίσουν αντι-τρανς νομοθεσίες μπορούν να γράψουν στον κρατικό νομοθέτη, για να αντιταχθούν σε αυτούς τους νόμους. Στους κοινωνικούς κύκλους τους, οι σύμμαχοι μπορούν να λένε ανοιχτά ότι είναι υποστηρίκτριες/κτές των τρανς ατόμων.” 

Το μήνυμα του Human Rights Campaign

«Οι τρανς και οι non-binary άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές πολιτιστικές, νομικές και οικονομικές προκλήσεις, αλλά συνεχίζουν να μοιράζονται γενναία τις ιστορίες τους, να διεκδικούν τολμηρά τις θέσεις τους στο τραπέζι, και να αγωνιστούν ακούραστα για να πάει η ισότητα προς τα εμπρός. Η υπερηφάνεια, η δύναμη και η ανθεκτικότητα της τρανς και non-binary κοινότητας πρέπει να είναι ένα μάθημα για όλους μας. Ως υποστηρικτές, πρέπει να δεσμευτούμε να μάθουμε μαζί, και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο, όπου κάθε άτομο μπορεί πραγματικά να ευδοκιμήσει», δήλωσε ο Πρόεδρος του HRC, Alphonso David.

«Καθώς γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε εκείνα τα άτομα που εξακολουθούν να αισθάνονται αόρατα ακόμη και στις μέσα στις δικές τους κοινότητες, και που μπορεί να ζουν καθημερινά με τον φόβο των διακρίσεων ή της βίας και πρέπει να αποφασίσουμε να αγωνιστούμε για έναν κόσμο, όπου τρανς και non-binary άτομο είναι σεβαστό και προστατευμένο.»