Σήμερα μαθαίνουμε για τη γονόρροια

06/12/2020
από

Η γονόρροια ή βλεννόροια είναι μόλυνση που προκαλείται από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο βακτήριο, το γονόκοκκο.

Συνήθως προσβάλλει την ουρήθρα, τον τράχηλο, την μήτρα, το ορθό ή τον φάρυγγα. Μεταδίδεται μέσω του σεξ, ωστόσο είναι δυνατή και η μετάδοση από την μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η θεραπεία της είναι σχετικά εύκολη αλλά και απαραίτητη προκειμένου να μην προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες. Καλό είναι να υπάρξει ενημέρωση των σεξουαλικών συντρόφων του προηγούμενου τριμήνου για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και των δύο προηγούμενων δύο εβδομάδων για τους συμπτωματικούς, καθώς και αποχή από το σεξ μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Πώς μεταδίδεται;

Μεταδίδεται κυρίως μέσω του απροφύλακτου κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ. Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί και με τα χέρια που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο πέος, κόλπο ή πρωκτό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση. ∆υνατός πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς στις γυναίκες. Αυξημένη τάση ή ανάγκη για ούρηση. Πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα (λευκές, κίτρινες ή πράσινες). Ερεθισμός ή κοκκίνισμα στο άνοιγμα της ουρήθρας. Ευαισθησία ή πρήξιμο στους όρχεις. Πονόλαιμος (γονοκοκκική φαρυγγίτιδα).

Τα συμπτώματα, συνήθως εμφανίζονται δύο εώς πέντε ημέρες μετά την προσβολή από την ασθένεια. Ωστόσο, στους άνδρες μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και ένα μήνα να εκδηλωθούν. Πολλοί άνθρωποι που εκτίθενται στην γονόρροια δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Πώς θεραπεύεται;

Ο γιατρός σου θα πρέπει να εξετάσει τα συμπτώματα και ενδεχομένως να σε παραπέμψει για μικροβιολογική εξέταση και καλλιέργειες των εκκρίσεων. Η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική και περιλαμβάνει αντιβιοτικά.

Η πρόληψη στο επίκεντρο

Η χρήση προφυλακτικού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης. Καλό είναι να υπάρξει ενημέρωση των σεξουαλικών συντρόφων του προηγούμενου τριμήνου για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και των δύο προηγούμενων δύο εβδομάδων για τους συμπτωματικούς, καθώς και αποχή από το σεξ μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.

από Μy Checkpoint
Δες και αυτό!