Σιγκαπούρη: Σύλληψη τριών ατόμων για ειρηνικό ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμό

29/01/2021
από
Σιγκαπούρη
Photo: Kirsten Han.

Στη Σιγκαπούρη η αστυνομία διέλυσε μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά της τρανσφοβίας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της. Τρία άτομα συνελήφθησαν για παραβίαση των νόμων περί δημόσιας τάξης, ενώ δύο έχουν κληθεί για ανάκριση την Πέμπτη. Η ομάδα δεν είχε λάβει αστυνομική άδεια για τη διαμαρτυρία.

Photo: Kirsten Han.

Η ομάδα των πέντε νεαρών ατόμων είχε συγκεντρωθεί έξω από το Υπουργείο στο Buona Vista για να απαιτήσει τον τερματισμό των πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις και την καλύτερη υποστήριξη των τρανς παιδιών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Σιγκαπούρης.

Σε μια δήλωση, η ομάδα κάλεσε τον υπουργό Παιδείας της Σιγκαπούρης, Lawrence Wong, να τερματίσει παρεμβατικές πρακτικές και τις διακρίσεις στα δημόσια σχολεία, κάτι που αναφέρουν ότι βλάπτει τόσο τα τρανς όσο και τα cis παιδιά «υπονομεύοντας την ιδιωτική ζωή, τη σωματική αυτονομία και την ευημερία.» 

“Οραματιζόμαστε μια κοινωνία που νοιάζεται βαθιά για την ευημερία όλων των παιδιών στη Σιγκαπούρη, όπου κανένα παιδί δεν πρέπει να δυσκολεύεται για να επιβιώσει, και πρέπει να έχει κάθε ευκαιρία να ευτυχίσει στη ζωή που επέλεξε για την εαυτή της ή τον εαυτό του”, ανέφερε η δήλωση.

Τα αιτήματά τους περιλάμβαναν τον τερματισμό των ελέγχων των ενδυμάτων, τους αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ μαθητρίων/τών, τη συμβουλευτική «θεραπεία μεταστροφής» και τη λογοκρισία της συζήτησης γύρω από θέματα που αφορούν σε ΛΟΑΤ άτομα. Αναφέρουν, επίσης, ότι υπήρχε αποτυχία παροχής πληροφοριών για ΛΟΑΤ ζητήματα, χωρίς αποκλεισμούς, σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Οι διαδηλώτριες/τές κράτησαν πλακάτ που έδειχναν συνθήματα «Διορθώστε τα Σχολεία Όχι τις Μαθήτριες και τους Μαθητές» και «Οι τρανς μαθήτριες/τες δεν πρέπει να διαγράφονται».

Σημαντικό για τα τρανς δικαιώματα

Σιγκαπούρη
Photo: Kirsten Han.

Το άτομο με το όνομα Thng, ένα από τα δύο άτομα που έφυγαν πριν φτάσει η αστυνομία, δήλωσε στο HKFP ότι θεωρεί τη διαμαρτυρία ως σημαντικό βήμα στον αγώνα για τα τρανς δικαιώματα στη Σιγκαπούρη: «[Η] διαμαρτυρία παίζει σημαντικό ρόλο στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των τρανς ατόμων. Στο παρελθόν, είχαμε πάντα περάσει νομικά κανάλια – κοινωνικά μέσα, αναφορές, δηλώσεις, προτάσεις πολιτικής, συναντήσεις με κυβερνητικές οργανώσεις και ούτω καθεξής. Κανένα από αυτά δε λειτούργησε.»

Πρόσθεσε ότι η διαμαρτυρία έχει τουλάχιστον εστιάσει την προσοχή του κοινού στα παράπονά τους: «Ακόμα κι αν δεν προκύψει τίποτα άλλο, νομίζω ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για να διατυπώσουμε σαφώς και δυνατά την ανάγκη μας να αντιμετωπίζονται ως ίσοι και πλήρεις πολίτες».

Δήλωσε, επίσης, ότι η ομάδα δεν είχε σχέδια να πραγματοποιήσει παρόμοιες διαμαρτυρίες στο μέλλον, επικαλούμενη τους αυστηρούς νόμους της Σιγκαπούρης για την πολιτική ανυπακοή.

Η Σιγκαπούρη έχει αυστηρούς νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμήσουν τη διαφωνία, που απαγορεύει ακόμη και διαμαρτυρίες ενός ατόμου, χωρίς άδεια από την αστυνομία. Οι αρχές σπάνια χορηγούν άδειες διαμαρτυρίας και όλες οι μη εξουσιοδοτημένες διαμαρτυρίες είναι παράνομες σε όλη την πόλη, σε μια καθορισμένη περιοχή ενός δημόσιου πάρκου.

Η ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή παραμένει παράνομη στη Σιγκαπούρη, αφού ένα δικαστήριο επικύρωσε τον νόμο από την εποχή της αποικιοκρατίας ως συνταγματικό και έγκυρο τον περασμένο Μάρτιο.
Δες και αυτό!