“Σεξουαλικότητα, πολιτική και λογοτεχνία” στη Στέγη

20/09/2014
antivirus magazine διαφήμιση

timthumb.php-2Συζήτηση με τίτλο “Σεξουαλικότητα, πολιτική και λογοτεχνία”  διοργανώνουν το Αρχείο Καβάφη, η Στέγη και οι Εκδόσεις Πατάκη, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Παπανικολάου «Σαν κ’ εμένα καμωμένοι»  Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν γνωστοί συγγραφείς και κριτικοί, οι οποίοι θα αναζητήσουν τις συνδέσεις μεταξύ σεξουαλικότητας και ποιητικής, πολιτικής της ταυτότητας και λογοτεχνίας, αναλύοντας γιατί αυτές οι συνδέσεις συχνά διαφεύγουν από τον δημόσιο διάλογο.

Το βιβλίο του Δημήτρη Παπανικολάου έχει κατορθώσει, στο σύντομο διάστημα που κυκλοφορεί, να θέσει νέα ερωτήματα σχετικά με τη σημασία της ερωτικής επιθυμίας και της σεξουαλικότητας στο έργο του Κ.Π.Καβάφη, αλλά και να επιχειρηματολογήσει πιο γενικά για τους τρόπους με τους οποίους η λογοτεχνία μπορεί να εκφράσει τη σεξουαλική διαφορά και την πολιτική και ιστορική δυναμική της. Σεξουαλικότητα, πολιτική και λογοτεχνία είναι κατηγορίες που όχι μόνο συνδέονται στο έργο του Καβάφη, αλλά και τέμνονται με τρόπους αναπάντεχους. Όπως ήδη επεσήμανε η κριτική, τα ζητήματα που εξετάζει το βιβλίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα, και απασχολούν το ευρύ κοινό και όχι αποκλειστικά την ακαδημαϊκή κοινότητα, καταδεικνύοντας παράλληλα τη συνεχιζόμενη επίδραση του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή.

Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 19:00

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!