Σε τι μεταφράζεται η «ανοιχτωσιά» του ΚΚΕ στον σεξουαλικό προσανατολισμό;

18/01/2023
Μια μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το ΚΚΕ. Και ήταν πραγματικό μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς τον κόσμο, τα τραγούδια και τα άτομα του καλλιτεχνικού κόσμου που συμμετείχαν.

Τα βλέμματα, ωστόσο, φαίνεται να κέρδισε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί με τους ερμηνευτές.

Πριν από αυτό όμως, ο ίδιος έδωσε μια σύντομη εναρκτήρια ομιλία στην οποία έκανε μια (σύντομη) αναφορά στις διακρίσεις και στην προστασία των θυμάτων κάθε είδους βίας. Σ΄αυτά (τα είδη) δεν ξέχασε να αναφέρει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Να συμβάλουμε με την πρωτοπόρα δράση μας να ανέβει το πολιτιστικό μορφωτικό επίπεδο, να ανέβει ο αγώνας όλων, για την ουσιαστική προστασία των θυμάτων κάθε είδους βίας, ιδιαίτερα των παιδιών, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών, των ηλικιωμένων, των αναπήρων συνανθρώπων μας, εναντίον κάθε είδους ρατσισμού, αποξένωσης, λόγω φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταχειροκροτήθηκε.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο ίδιος (και το κόμμα του) μιλούν για τα θύματα των ομοφοβικών συμπεριφορών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα τελευταία δύο χρόνια ανήκει στους/στις πολιτικούς εκείνους που με αφορμή τις 17 Μαΐου (IDAHOBIT) στέλνει το δικό του μήνυμα κατά της ομοφοβίας (και μόνο).

Έχει σημασία, ωστόσο, να παρατηρήσουμε την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε ζητήματα ταυτότητας φύλου και τρανς δικαιωμάτων. Και αυτό δεν τυχαίο αν αναλογιστούμε τις τρανσφοβικές θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς κορυφαία μέλη της, όπως π.χ. η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία λίγο πολύ είχε δηλώσει ότι αρνείται έννοιες όπως το «κοινωνικό φύλο» και ο «αυτοπροσδιορισμός». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2019 στο πλαίσιο ενός podcast της ΚΝΕ, με τίτλο: «flashback δεκαετίας» (δεν είναι πια διαθέσιμο στο ΥοuTube).

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού και τη στάση του ΚΚΕ, ότι αυτή δεν έχει να κάνει με τα θύματα βίας αλλά με την αναγνώριση δικαιωμάτων. Η πιο πρόσφατη επίσημη τοποθέτηση του κόμματος στο δικαίωμα τεκνοθεσίας & αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια ήταν τον Μάρτιο του 2018, όταν ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας επί του -τότε- νομοσχεδίου «Μέτρα προώθησης Αναδοχής και Υιοθεσίας» που συζητιόταν από στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα νέο πακέτο ”κανόνων” και προϋποθέσεων που θα διέπουν τη δημόσια και ιδιωτική υιοθεσία και αναδοχή, ένα είδος αστικού εκσυγχρονισμού δηλαδή, χωρίς, όμως, να αμφισβητείται η βασική κατεύθυνση για αποποίηση της ευθύνης του κράτους από το θέμα της παιδικής προστασίας και ανάθεσής της στους παντός είδους ιδιώτες» .

«Το ΚΚΕ έχει άλλη αντίληψη για το συγκεκριμένο ζήτημα και γι’ αυτό εκτιμάμε ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δε θα πρέπει να προβλέπεται. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα και για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια», ανέφερε, προσθέτοντας πως «για το ΚΚΕ, το βασικό κριτήριο για την αναδοχή, για την υιοθεσία και συνολικά για την παιδική προστασία -ιδιαίτερα για κακοποιημένα ή εγκαταλειμμένα παιδιά- είναι η ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν μέσα σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα – γυναίκας, πατέρα – μητέρας».

Φυσικά, έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε, με τη συζήτηση γύρω από την αναγνωρισμένη ομόφυλη συντροφικότητα να ανοίγει στη βάση του κόμματος, αν λάβουμε υπόψη και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή με θέμα «Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;», με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ άλλαξε την – μέχρι τώρα – αρνητική του στάση στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Περισσότερο, μάλλον, ότι άρχισε να βλέπει κάπως τον πολύχρωμο ελέφαντα στο δωμάτιο.

Ίδωμεν!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!