Σε ποιες χώρες είναι παράνομο το “γκέι σεξ”;

02/05/2023
από

Οι νήσοι Κουκ είναι η τελευταία χώρα μέχρι στιγμής που αποποινικοποίησε το “γκέι σεξ”.

Οι νομοθέτες στο νησί του Ειρηνικού ψήφισαν τον Απρίλιο την κατάργηση νόμων που τιμωρούσαν τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με φυλάκιση έως και επτά ετών. Η αλλαγή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

Ανακοινώνοντας την υποστήριξή του για τη μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός Μαρκ Μπράουν δήλωσε ότι η απαγόρευση της βρετανικής αποικιοκρατικής εποχής είναι «ένας νόμος που εισάγει διακρίσεις, είναι άδικος και αντιβαίνει στο σύνταγμά μας και στις αξίες μας ως έθνος».

Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το που εξακολουθεί να απαγορεύεται το “γκέι σεξ” αλλά και για το ποιες χώρες έχουν αλλάξει τους νόμους τους τα τελευταία χρόνια:

Μόλις το νομοσχέδιο των Νήσων Κουκ τεθεί σε ισχύ, θα υπάρχουν 64 χώρες που ποινικοποιούν το “γκέι σεξ”, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική. Δύο επαρχίες της Ινδονησίας απαγορεύουν επίσης τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του “ίδιου φύλου”, ενώ μια πανεθνική απαγόρευση του σεξ εκτός γάμου καθιστά ουσιαστικά όλες τις γκέι σχέσεις παράνομες.

Έξι χώρες ή περιοχές επιβάλλουν τη θανατική ποινή για συναινετικό γκέι σεξ – το Ιράν, η Βόρεια Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία και η Υεμένη.

Άλλα 29 έθνη επιβάλλουν ανώτατες ποινές για τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ “ομοφυλοφίλων” από 10 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη.

Οι νομοθέτες στην Ουγκάντα επιχειρούν να ενισχύσουν τους νόμους που ποινικοποιούν την “ομοφυλοφιλία”, οι οποίοι περιλαμβάνουν την εισαγωγή της θανατικής ποινής για τη λεγόμενη επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία, αν και ο πρόεδρος έχει ζητήσει αλλαγές ώστε να μην ποινικοποιείται η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα.

Στην Κένυα, ένας νομοθέτης πρότεινε νομοσχέδιο που θα επέβαλε επίσης θανατική ποινή για το “γκέι σεξ” σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων όταν πρόκειται για άτομο που είναι ηλικιωμένο ή μεθυσμένο.

Στη Σενεγάλη, ένα νομοσχέδιο που θα επιμήκυνε τις ποινές φυλάκισης για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου εμποδίστηκε να περάσει σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία το 2022.

Πολλά από τα κράτη που ποινικοποιούν το “ομοφυλοφιλικό σεξ” είναι χώρες της Κοινοπολιτείας με νόμους που προέρχονται από τη βρετανική αποικιοκρατία. Το 2018, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι λυπάται βαθύτατα για τον ρόλο της Βρετανίας και «για την κληρονομιά των διακρίσεων, της βίας, ακόμη και του θανάτου που συνεχίζει να υφίσταται σήμερα».

Το “γκέι σεξ” μεταξύ ενηλίκων είναι νόμιμο σε 129 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Στις χώρες που αποποινικοποίησαν πιο πρόσφατα τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου περιλαμβάνονται η Σιγκαπούρη, τα Μπαρμπάντος, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις.

Στην Ελλάδα, η “ομοφυλοφιλία” θεωρείται νόμιμη από το 1951, ενώ μόλις το 1990 αποχαρακτηρίστηκε από ασθένεια.




Δες και αυτό!