Σε δημοπρασία ο Άγιος Σεβαστιανός του Owe Zerge

13/05/2020
από
Ένας πίνακας του, κάποτε γκέι προστάτη, Άγιου Σεβαστιανού είναι τώρα διαθέσιμος προς πώληση, σε μια μοναδική δημοπρασία για ένα έργο τέχνης, που ο καλλιτέχνης Owe Zerge, είχε κρατήσει στο σπίτι του μέχρι το θάνατό του.
Η απεικόνιση των δεινών του Αγίου Σεβαστιανού από τον διάσημο Σουηδό καλλιτέχνη, πωλείται από τον οίκο δημοπρασιών Garpenhus, την ίδια εταιρεία που πούλησε πρόσφατα τον πίνακα με τίτλο: “Boy in American sailor costume” , ένα άλλο από τα ομοερωτικά έργα τέχνης του Zerge.
Η ελαιογραφία του Saint Sebastian σε καμβά χρονολογείται και υπογράφεται το 1925 και μοντέλο για το έργο ήταν ο Hugo Holmer, φίλος του Zerge. Όπως πολλοί πίνακες του Αγίου Σεβαστιανού, το νεαρό μοντέλο μοιάζει περισσότερο όμορφο και γαλήνιο σα να κοιμάται, παρά να υποφέρει από τα βέλη και την τιμωρία του, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα.
Ο Άγιος Σεβαστιανός ήταν, λέει, ακόλουθος μιας ομάδας τοξοβόλων της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής φρουράς. Ήταν, επίσης, γνωστό ότι ήταν “πολύ κοντά” με τους ανώτερούς τους. Όμως, για να σώσει δύο άλλους χριστιανούς στρατιώτες, δε δίστασε να κάνει coming out ως χριστιανός, μπροστά στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος ζήτησε να θανατωθεί από τους τοξότες του. Ο Άγιος Σεβαστιανός θεωρείται άγιος των ανδρών, ειδικότερα των στρατιωτών και των αθλητών. Ακόμη, θεωρείται προστάτης όσων υπέφεραν από την πανούκλα, και υπήρξε δημοφιλής στην ανδρική γκέι κοινότητα, ειδικά κατά την κρίση του HIV/AIDS, ως προστάτης τους.
Ο Owe Zerge ήταν Σουηδός καλλιτέχνης, ασχολήθηκε κυρίως με την ελαιογραφία, αλλά ήταν επίσης ειδικευμένος στο σχέδιο και τη χάραξη. Για τον Owe Zerge, αυτός ο υπέροχος πίνακας ήταν ξεχωριστός. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ζωής του, του προσφέρθηκαν χρήματα για το έργο αυτό, αλλά το κράτησε κρεμασμένο στο σπίτι του και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του, το 1983.
Το έργο πουλήθηκε σε μια γκαλερί στο Torestorp μετά το θάνατό του. Σήμερα, ο πίνακας είναι προς πώληση και αναμένεται να συγκεντρώσει πολλά περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα τιμή των 7.500 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι ο προηγούμενος πίνακας του καλλιτέχνη με τίτλο “Boy in American sailor costume” έπιασε τα 35.351 ευρώ.
Ο πίνακας Saint Sebastian αποτελεί μέρος της ποιοτικής δημοπρασίας του Auction House, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου.Δες και αυτό!