Σχετικά με τους αστυνομικούς ελέγχους των non cis ατόμων

08/04/2020
MotionTeam

Στις 24 Μαρτίου το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) απέστειλε μια επιστολή προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου, σχετικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας.

Το Σωματείο ήθελε να επιστήσει την προσοχή, ώστε ο έλεγχος των στοιχείων ταυτοποίησης για τα τρανς πρόσωπα που δεν έχουν προλάβει ή βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία μεταβολής των νομικών εγγράφων, αφενός μεν να γίνεται δίχως προβλήματα, αφετέρου με σεβασμό στην προσωπικότητα των τρανς προσώπων.

Λίγες μέρες αργότερα, ο υφυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην κίνηση αυτή με σχετικό έγγραφο προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων αποτελεί συχνά για τα non-cis άτομα μια δυσάρεστη και κακοποιητική διαδικασία, αφού καλούνται να αποδείξουν την ταυτότητα τους μέσα σε ένα μη ευνοϊκό πλαίσιο για τα ίδια. Γι΄αυτό και η συγκεκριμένη κίνηση του ΣΥΔ είναι τόσο σημαντική.

Προς αυτή την κατεύθυνση κι η Colour Youth ανακοίνωσε σήμερα πως ετοίμασε μια αίτηση την οποία θα χορηγεί σε όποιο non-cis άτομο το επιθυμεί, με σκοπό να αποφευχθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές η ταλαιπωρία/κακομεταχείριση των ατόμων που η ταυτότητα φύλου τους δεν συνάδει με τα έμφυλα χαρακτηριστικά που απεικονίζει η ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης,

“Όποιο άτομο, επιθυμεί να του στείλουμε ηλεκτρονικά συμπληρωμένη την βεβαίωση υπογεγραμμένη, για να την εκτυπώσει και να την έχει μαζί του, θα πρέπει να στείλει στο @. τα παρακάτω στοιχεία :
– Αριθμό ταυτότητας
– Ημερομηνία έκδοσης ταυτότητας
– Αρχή έκδοσης ταυτότητας

Τονίζουμε ότι η εν λόγω βεβαίωση δεν αποτελεί νομικό έγγραφο και δημιουργήθηκε με την ελπίδα οτι τα non-cis άτομα δεν θα χρειαστεί να μπουν στην δυσάρεστη διαδικασία να δώσουν εξηγήσεις στις αρχές. Τα στοιχεία που μας παρέχετε είναι εμπιστευτικά και έχουν πρόσβαση μόνο η Γραμματέας και η Διαχειρίστρια της οργάνωσης, και μόνο κατά τη διάρκεια επεξεργασίας και υποβολής των βεβαιώσεων. Η οργάνωση δεσμεύεται ότι θα τα διαγράψει αμέσως μετά την αποστολή της βεβαίωσης σε εσάς και δεν θα κρατήσει αρχείο ούτε των στοιχείων ούτε και της παρούσας αλληλογραφίας.”

Για το ζήτημα της ταυτοπροσωπίας των τρανς ατόμων, είχε τοποθετηθεί και η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος MSc και Επιστημονικά Υπεύθυνη του “Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα”, αναφέροντας: “Σκεφτείτε πώς θα θέλατε να αντιδράσετε σε περίπτωση ελέγχου από την αστυνομία. Αν δυσκολεύεστε στην ιδέα ελέγχου, έχετε μαζί σας οποιοδήποτε έγγραφο μπορεί να υποδεικνύει ότι βρίσκεστε σε φάση φυλομετάβασης (κοινωνικής ή/και ιατρικής), π.χ: φωτογραφίστε στο κινητό σας ένα ιατρικό έγγραφο για την ορμονοθεραπεία σας ή ζητήστε από έναν/μία επαγγελματία υγείας που σας γνωρίζει (π.χ τον/την ψυχολόγο σας ή έναν γενικό ιατρό) να γράψει και να σας στείλει μία σύντομη βεβαίωση με την ηλεκτρονική υπογραφή του. Αναγνωρίζω ότι αυτά που γράφω είναι από μόνα τους καταπιεστικά και παραβιαστικά (το να πρέπει π.χ να έχετε χαρτί από την ψυχολόγο σας που να λέει ότι είστε τρανς). Τα γράφω αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα είναι λάθος, και για να έχετε εναλλακτικές σε περίπτωση που σας φορτίζει το ενδεχόμενο ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι έχετε δικαίωμα καταγγελίας σε περίπτωση κακής μεταχείρισης από αστυνομικό όργανο ή άλλο όργανο δημόσιας αρχής”.

Είναι σημαντικό οι αστυνομικές αρχές να δείξουν την μέγιστη προσοχή και ευαισθησία, ώστε να αποφευχθούν πιθανά κρούσματα προσβολής προσωπικότητας. Γιατί, όπως τονίζει και το ΣΥΔ, “στο παρελθόν έχουμε καταγράψει πολλές ανάλογες συμπεριφορές”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!