Το Πακιστάν θα προσφέρει για πρώτη φορά ένα σύστημα ασφάλισης υγείας για τα τρανς άτομα, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι διακρίσεις στην πρόσβαση στην περίθαλψη.

Όλα τα τρανς άτομα θα είναι επιλέξιμα για ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών και των επεμβάσεων που σχετίζονται με τη διαδικασία φυλομετάβασής τους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρωθυπουργός Imran Khan ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «ανέλαβε την ευθύνη» για τα τρανς άτομα, τα οποία συχνά στερούνταν θεραπείας και αντιμετώπιζαν διακρίσεις από το νοσοκομειακό προσωπικό και από άλλους ασθενείς.

Ο Zafar Mirza, ειδικός βοηθός του Khan, δήλωσε: “Είναι μέρος ενός μεγάλου προγράμματος για την παροχή ασφάλειας υγείας, όχι μόνο για τα άπορα άτομα, αλλά και για τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τρανς (ανθρώπων). Κάθε πρόσωπο που αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς είναι επιλέξιμο γι’ αυτό το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας.”

Το νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα έχει στόχο να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό της τρανς κοινότητας στο Πακιστάν, όπου η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να αποτελεί έγκλημα, ενώ η κοινότητα των τρανς ατόμων αναγνωρίστηκε μόλις το 2009.

Ο Zehrish Khan, διευθυντής έργου για την ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων: Gender Interactive Alliance, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση της κυβέρνησης, αλλά δήλωσε:

“Το πρόγραμμα είναι καλό, αλλά οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να ευαισθητοποιηθούν. Πολλοί από εμάς καταφεύγουν σε ουσίες και στο αλκοόλ, επειδή χρειαζόμαστε ψυχιατρική βοήθεια και ενσυναίσθηση για να ξεπεράσουμε τη συνεχή κακοποίηση που αντιμετωπίζουμε” .

Γιατροί στο Πακιστάν αρνήθηκαν να περιθάλψουν τρανς γυναίκες που είχαν τραυματιστεί

“Φτάνει πια”: Η τρανς κοινότητα του Πακιστάν διαδηλώνει για τη ζωή της