Η Wagner, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία στη Ρωσία, ξεκίνησε μαζική στρατολόγηση Ρώσων κρατουμένων, που ζουν με τον ιό του HIV, ή με ηπατίτιδα C.

Οι κύριοι στόχοι της εταιρείας σε κρατούμενους είναι όσοι ζουν με τον ιό του HIV ή/και όσοι έχουν ηπατίτιδα C, σύμφωνα με την Kyiv Post. Σε μια αναφορά στις 25 Οκτωβρίου από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, περισσότεροι από 100 κρατούμενοι, που ζουν με τον ιό του HIV, ή με ηπατίτιδα C έχουν «στρατολογηθεί» από τη Wagner.

Οι στρατιώτες, που προέρχονταν από την ποινική αποικία Νο. 5 στο Metallostroy, ένα προάστιο της Αγίας Πετρούπολης, στη συνέχεια «επισημάνθηκαν» ώστε να φαίνεται ποιος είχε τι στο αίμα του. Στους οροθετικούς στον ιό του HIV κρατούμενους φορέθηκε ένα κόκκινο βραχιόλι, ενώ σε όσους είχαν ηπατίτιδα C ένα λευκό.

Συστηματικά, οι Ρώσοι γιατροί αρνούνται να παρέχουν φροντίδα σε τραυματίες στρατιώτες με τον ιό του HIV ή με ηπατίτιδα.

Ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών ρεπορτάζ δείχνει ότι η Wagner χρηματοδοτείται μέσω του Yevgeny Pirgozhin, ο οποίος δραστηριοποιείται στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία συμμετέχει ενεργά στους πολέμους της Ρωσίας στη Λιβύη, στη Συρία, και σε άλλα μέρη της Αφρικής.

Μισθοφόροι της Wagner συμμετείχαν, επίσης, στην ευρεία εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στη Μπούχα, και της πρόσφατης επίθεσης σε αιχμαλώτους πολέμου στη σωφρονιστική αποικία Olenivka. Η Wagner κατείχε, επίσης, ουκρανικό έδαφος το 2014, όπου φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στις μάχες για το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, και το Ντεμπάλτσεβε στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες με τον ιό του HIV και με ηπατίτιδα κρατούνται στην Ουκρανία, όπου και επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για τη μαζική «στρατολόγηση» στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner.