Ρωσικό κανάλι αντικαθιστά ουράνιο τόξο με γκρίζο σύννεφο σε βίντεο κλιπ

10/11/2023
από
Hybe Labels/The Moscow Times
Τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας αφαίρεσε ουράνιο τόξο από βίντεο ενός K-pop συγκροτήματος, λόγω ανησυχιών ότι παραβιάζει το νόμο της χώρας περί «ΛΟΑΤ προπαγάνδας».  

Η TNT Music, η οποία διαχειρίζεται ένα chart show αφιερωμένο στην K-pop, έπαιξε το βίντεο κλιπ του «God of Music» του συγκροτήματος Seventeen, και αντικατέστησε το ουράνιο τόξο με ένα γκρίζο σύννεφο.

Το 2013, η Ρωσία ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει την «ΛΟΑΤ προπαγάνδα» σε ανήλικα άτομα, περιορίζοντας δηλαδή τη μετάδοση πληροφοριών για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση επέκτεινε τη νομοθεσία για να απαγορεύσει κάθε τέτοια αναφορά στα μέσα ενημέρωσης.

Η επιλογή του καναλιού να προτιμήσει να μην προβάλλει το ουράνιο τόξο αποτελεί μέρος στρατηγικής, καθώς στο παρελθόν του έχει επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο ιδιοκτήτης του TNT Music, η Fonbet TV, τιμωρήθηκε με πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ρουβλίων (10.143 ευρώ) από δικαστήριο της Μόσχας για «ΛΟΑΤ προπαγάνδα», αφού πρόβαλε το βίντεο κλιπ της Φινλανδής τραγουδίστριας Alma για το τραγούδι «Summer Really Hurt Us».

Το κανάλι αντιμετωπίζει επίσης πρόστιμο έως και 16 εκατομμύρια ρούβλια (162.000 ευρώ) εξαιτίας τεσσάρων κατηγοριών για διάδοση «ΛΟΑΤ προπαγάνδας» σε ανήλικα άτομα, σύμφωνα με το The Moscow Times.

Οι αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμοι της Ρωσίας έχουν συμβάλλει στην αύξηση της βίας σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με πολλά από αυτά να καταγγέλλουν ομοφοβική και ρατσιστική κακοποίηση στις αρχές.

Ένα παράδειγμα είναι η καταγγελία φοιτητή στο PinkNews, ο οποίος  μίλησε για το πώς αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο, αφού κατηγορήθηκε για προώθηση της «ΛΟΑΤ προπαγάνδας», επειδή απλά δημοσίευσε βίντεο στα οποία βαφόταν.
Δες και αυτό!