Ρωσία: σύλληψη ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριού με την κατηγορία της γκέι προπαγάνδας

07/04/2023
από
Οι ρωσικές Αρχές συνέλαβαν ένα γκέι ζευγάρι επειδή φέρεται να παραβίασε τον ομοφοβικό νόμο της χώρας περί “ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας”.

Σύμφωνα με το PinkNews, οι bloggers, Haoyang Xu και Gela Gogishvili, οι οποίοι κατάγονται από την Κίνα και την Γεωργία αντίστοιχα, συνελήφθησαν την Τετάρτη (5 Απριλίου) για ένα βίντεο στο YouTube.

Το ζευγάρι βιντεοσκοπεί τακτικά την καθημερινότητα του ως ένα γκέι ζευγάρι στην Ρωσία και δημοσιεύει τα βίντεο στο TikTok και στο Telegram.

Ο Xu, όπως αναφέρεται, σταμάτησε σε κάτι που φαινόταν σαν ένα συνηθισμένο έλεγχο ταυτοποίησης. Δεν είχε μαζί του το διαβατήριο του εκείνη τη στιγμή.

Το ζευγάρι συνελήφθη αργότερα εντός του αστυνομικού τμήματος και κατηγορήθηκε για την παραβίαση του νόμου περί γκέι προπαγάνδας.

Σε μια συνέντευξη τους στο Newsweek, είπαν ότι τους εμπόδισαν να μιλήσουν με δικηγόρους και τους “πίεσαν” να υπογράψουν διάφορα έγγραφα.

Επειδή η αστυνομία δεν πήρε τα τηλέφωνα τους, φέρεται να κατάφεραν να διαδώσουν τη σύλληψή τους. Οι υποστηρικτές τους κάλεσαν το τμήμα και τελικά τους δόθηκε πρόσβαση σε δικηγόρο.

Ο Gogishvili έχει έκτοτε αποφυλακιστεί, αλλά ο Xu παραμένει υπό κράτηση κατά τη στιγμή της αναφοράς.

Ο δικηγόρος τους, Adel Khaydarshin, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Telegram μετά τη σύλληψη, λέγοντας ότι το ζευγάρι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 50.000 ρούβλια (501 λίρες) ή φυλάκιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη (6 Απριλίου).

Ο Haoyang Xu και η Gela Gogishvili, ζουν μαζί στο Καζάν από το 2021, ενώ μοιράζονται έναν λογαριασμό στο TikTok με 377.000 followers και ένα κανάλι στο YouTube με περισσότερους από 65.000 συνδρομητές.

Το τελευταίο τους βίντεο, που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου, συζητά τον νόμο περί “ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας” και το πώς μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη απειλή για τα κουήρ άτομα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Λόγω του συνεχούς εκφοβισμού και των απειλών θανάτου, πρέπει να κρυφτούμε για κάποιο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο.

«Φοβόμαστε για τις ζωές μας, φοβόμαστε να γράψουμε οτιδήποτε online εδώ και πολύ καιρό, και συμβουλευόμαστε δικηγόρους και ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Ο Vladimir Komov, ανώτερος συνεργάτης της ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας DELO με έδρα τη Μόσχα, δήλωσε στο Newsweek ότι η αστυνομία του Καζάν ερευνά το ζευγάρι από τον Μάρτιο.

Τροποποιήσεις στο νόμο της Ρωσίας για την “προπαγάνδα των ομοφυλοφίλων” υπεγράφησαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το Νοέμβριο του 2022, επεκτείνοντάς τον στους ενήλικες.

Ο νόμος απαγορεύει τη διανομή υλικού που θεωρεί ότι «προωθεί μη παραδοσιακές αξίες, ΛΟΑΤ, φεμινισμό και διαστρεβλωμένη αναπαράσταση των παραδοσιακών σεξουαλικών αξιών». Προηγουμένως, απαγόρευε μόνο το περιεχόμενο που απευθυνόταν σε ανηλίκους.

Τα πρόστιμα για τους ιδιώτες που παραβιάζουν το νόμο μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 400.000 ρούβλια (5.466 λίρες), ενώ στις ιδιωτικές εταιρείες που παραβιάζουν την πολιτική θα επιβάλλονται πρόστιμα που αγγίζουν μέχρι και τα πέντε εκατομμύρια ρούβλια (68.327 λίρες).
Δες και αυτό!