Οι πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των ΗΠΑ ύψωσαν τη σημαία του Pride στη Ρωσία, αψηφώντας τον νόμο της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» της χώρας.

πρεσβείες, Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ
Στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία (USEmbRuPress/ Twitter)

Την Παρασκευή (25 Ιουνίου), που σηματοδοτεί 43 χρόνια από τότε που η σημαία του ουράνιου τόξου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σύμβολο της ΛΟΑΤ+ περηφάνειας στην παρέλαση Pride του 1978 στο Σαν Φρανσίσκο, οι πρεσβείες του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ύψωσαν τη σημαία στη Ρωσία.

Ο λεγόμενος «νόμος για την προπαγάνδα των ομοφυλόφιλων» της Ρωσίας υπεγράφη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2013, μετά την έναρξη της τρίτης προεδρικής του θητείας, απαγορεύοντας κάθε «προώθηση» «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων». Όποιος κριθεί ένοχος βάσει του νόμου μπορεί να καταδικαστεί με μεγάλα πρόστιμα, ή έως και 15 χρόνια φυλάκισης.

Όμως, οι πρέσβεις των χωρών υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, μαζί με τους πρεσβευτές της Ισλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, «επιβεβαιώνοντας τα εγγενή ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ατόμου… συμπεριλαμβανομένων των μελών της κοινότητας των ΛΟΑΤ+ ατόμων.»

Η επιστολή ανέφερε: «Δυστυχώς, τα ΛΟΑΤ άτομα σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βία, παρενόχληση και διακρίσεις μόνο και μόνο επειδή είναι ο εαυτός τους, και οι αρχές επιβολής του νόμου συχνά κλείνουν τα μάτια στη ρητορική μίσους και στα εγκλήματα μίσους που εξακολουθούν να επικρατούν σε πολλές χώρες. Τον Ιούνιο, γιορτάζουμε τον Μήνα Υπερηφάνειας επικροτώντας τα επιτεύγματα των ΛΟΑΤ ακτιβιστριών/στών και των συμμάχων τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και όλες/οι/@, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤ+ ατόμων, έχουν το δικαίωμα να τα απολαύσουν πλήρως.»

 Οι πρεσβείες στη Μόσχα δημοσίευσαν φωτογραφίες των σημαιών υπερηφάνειας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία, Jason Rebholz, να γράφει: «Σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία τιμά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Σημαίας Υπερηφάνειας. Τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια. Το κάθε άτομο αξίζει να ζήσει μια ζωή απαλλαγμένη από μίσος, προκατάληψη και διώξεις.»

Η Βρετανική Πρεσβεία στη Μόσχα πρόσθεσε: «Σήμερα σηκώσαμε τη ΛΟΑΤ+ σημαία πάνω από την πρεσβεία. Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και αντιτιθέμεθα σε κάθε διάκριση. Κάθε άτομο αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό.»

Πέρυσι κατά τη διάρκεια του μήνα Pride, το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία υπέβαλε επίσημη καταγγελία στις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, και του Καναδά για τη ΛΟΑΤ+ σημαία που είχαν υψώσει.

Το 2020, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα όχι μόνο αψήφησε τον Putin, αλλά και τον Donald Trump, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου απαγόρευσε στις πρεσβείες των ΗΠΑ να υψώσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου για ολόκληρο τον Μήνα Υπερηφάνειας.

Η απαγόρευση ίσχυε μόνο για τα επίσημα κοντάρια σημαίας, έτσι η πρεσβεία στη Μόσχα κρέμασε τη σημαία σε εξωτερικό τοίχο.

Η Pride σημαία στις αμερικανικές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο