Ύψωσε παράνομα τη σημαία του Pride η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία

25/06/2020
από

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ύψωσε τη σημαία υπερηφάνειας, ενώ συνεχίζεται η ψηφοφορία του κόσμου για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πρότεινε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεταξύ αυτών των τροποποιήσεων είναι μια τροπολογία που ορίζει τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Το δημοψήφισμα συνοδεύτηκε από ένα κύμα ομοφοβικών ρητορικών και διαφημιστικών εκστρατειών – έτσι η απόφαση της αμερικανικής πρεσβείας να σηκώσει τη σημαία του Pride σε αυτό το κλίμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα.

«Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια» , έγραψε η πρεσβεία στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, σε περίπτωση που υπήρχε αμφιβολία. «Όλοι αξίζουν να ζουν απαλλαγμένοι από μίσος, προκαταλήψεις και διώξεις» .

Η πρεσβεία ενεργεί επίσης σε αντίθεση με τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις αρχές του μήνα απαγόρευσε στις πρεσβείες των ΗΠΑ να ανεμίσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου για ολόκληρο τον Ιούνιο.

Η απαγόρευση ισχύει μόνο για τα επίσημα κοντάρια σημαίας, οπότε οι πρεσβείες ύψωσαν τη σημαία μέσα στα κτίριά τους και σε εξωτερικούς τοίχους – όπως φαίνεται ότι έκανε η πρεσβεία της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε σε δημοσιογράφους ότι το Κρεμλίνο δεν είχε παρατηρήσει τη σημαία, αλλά πρόσθεσε ότι «εν πάση περιπτώσει, η προβολή προπαγάνδας μη παραδοσιακών σεξουαλικών μειονοτήτων στη χώρα μας δεν επιτρέπεται από το νόμο» .

Ο αμφιλεγόμενος νόμος του 2013, απαγορεύει οποιαδήποτε θετική απεικόνιση ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων ως «προπαγάνδα των ομοφυλόφιλων» κι όποιο άτομο κριθεί ένοχο, μπορεί να καταδικαστεί σε σοβαρά πρόστιμα, ή έως και 15 χρόνια φυλάκισης.

Το επερχόμενο δημοψήφισμα οδηγεί την συντηρητικοποίηση της Ρωσίας γύρω από την ομοφυλοφιλία ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας τις παραδοσιακές «οικογενειακές αξίες» ως μέρος του ρωσικού συντάγματος. Οι τροπολογίες δίνουν, επίσης, προτεραιότητα στο ρωσικό σύνταγμα, έναντι όλων των διεθνών συνθηκών, και άλλων πράξεων, και ενισχύουν την ισχύ του Κρεμλίνου σε σύγκριση με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές.




Δες και αυτό!