Ρωσία: καταδίκη γκέι άνδρα για παραβίαση του νόμου κατά της “ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας”

08/05/2023
από
Η Ρωσία καταδίκασε έναν 40χρονο Γερμανό δάσκαλο για παραβίαση της απαγόρευσης της «προπαγάνδας» των ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα, επειδή προσκάλεσε έναν 25χρονο άνδρα να κάνουν ιδιωτικό, συναινετικό σεξ πίσω από κλειστές πόρτες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Η καταδίκη του δασκάλου καταδεικνύει πώς ο πρόσφατα διευρυμένος νόμος της Ρωσίας χρησιμοποιείται πλέον για να τιμωρούνται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν.

Σύμφωνα με το LGBTQ Nation, ο ανώνυμος δάσκαλος είχε μείνει σε ξενοδοχείο στην πόλη Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, σύμφωνα με τον παγκόσμιο ειδησεογραφικό ιστότοπο DW. Δεν είναι σαφές πώς οι νομικές αρχές έμαθαν για τη σεξουαλική του πρόσκληση. Ο δάσκαλος φέρεται να παραδέχτηκε το «έγκλημά» του, του επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 1.880 δολαρίων και θα απελαθεί στη χώρα του μέσω Τουρκίας.

Τον Μάρτιο, ο ίδιος νόμος χρησιμοποιήθηκε για τη δίωξη ενός νεαρού ζευγαριού ανδρών που είναι δημοφιλείς δημιουργοί περιεχομένου στην πλατφόρμα του TikTok. Δεν είναι σαφές αν το ζευγάρι διώχθηκε για τη δημοσίευση περιεχομένου που σχετίζεται με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα στο διαδίκτυο ή για κάποιον άλλο λόγο. Μετά τη σύλληψή τους, το ζευγάρι μετακόμισε εκτός της χώρας – αφήνοντας τα σπίτια, τις δουλειές και τα υπάρχοντά του. Το μέλος του ζευγαριού, το οποίο είναι γεννημένο στη Ρωσία, έχει προγραμματισμένη δικάσιμο στη Ρωσία στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με τον λογαριασμό του ζευγαριού στο Telegram.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε για πρώτη φορά νόμο που απαγόρευε τη λεγόμενη «γκέι προπαγάνδα» στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2013. Ο νόμος αποσκοπούσε δήθεν στην «προστασία των παιδιών» από οποιαδήποτε «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων», όπως αναφέρεται στο κείμενο του νόμου. Ο νέος νόμος επεκτείνει τους περιορισμούς όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους Ρώσους όλων των ηλικιών.

Ο νόμος χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να φιμώσει οργανώσεις, εκδηλώσεις, ιστότοπους και μέσα ενημέρωσης ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών, καθώς και για να διαλύσει οικογένειες και να παρενοχλήσει εκπαιδευτικούς. Έχει επίσης καταδικαστεί σθεναρά από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amnesty International και Human Rights Watch, καθώς και από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που επεκτείνει την απαγόρευση της χώρας για την «προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ+». Ο πρόσφατα υπογεγραμμένος νόμος απαγορεύει ουσιαστικά κάθε δημόσια έκφραση της ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρωσία, απαγορεύοντας «κάθε ενέργεια ή τη διάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας που θεωρείται προσπάθεια προώθησης της ομοφυλοφιλίας δημοσίως, στο διαδίκτυο, ή σε ταινίες, βιβλία ή διαφημίσεις», ανέφερε το Reuters.

Οι επικριτές λένε ότι ο επικαιροποιημένος νόμος θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τη ζωή του ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμού της Ρωσίας, ο οποίος έχει ήδη υποστεί αυξημένη παρενόχληση, βία και εχθρότητα τα τελευταία χρόνια.

Θρησκευτικοί ηγέτες κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και δεξιές πολιτικές προσωπικότητες στις ΗΠΑ έχουν επαινέσει τον Πούτιν για τον νόμο του. Πράγματι, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, οι λεγόμενες «ομάδες για τα δικαιώματα των γονέων» και οι δεξιοί ειδήμονες έχουν προχωρήσει όλο και περισσότερο στην απαγόρευση πρόσβασης των αμερικανικών παιδιών σε οποιοδήποτε ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο, σε υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο ή σε drag shows με βάση τους αναληθείς ισχυρισμούς ότι αυτά «σεξουαλικοποιούν» και κάνουν «grooming» σε παιδιά.

Το 2013, ο πρόεδρος του Καθολικού Ινστιτούτου Οικογένειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (C-FAM) Όστιν Ρους δήλωσε ότι οι αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμοι της Ρωσίας ήταν ένα «καλό πράγμα» που «οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες» θα υποστήριζαν. Το 2014, ο αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ευαγγελικός ηγέτης Φράνκλιν Γκράχαμ υπερασπίστηκε επίσης τον νόμο.
Δες και αυτό!