Ρωσία: αποφυλάκιση του κουήρ φοιτητή μετά από τρεις εβδομάδες

26/04/2023
από
TikTok/@real_jinhok
Ένας Κινέζος φοιτητής που συνελήφθη επειδή φέρεται να παραβίασε την απαγόρευση της «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας» της Ρωσίας αφέθηκε ελεύθερος και επανενώθηκε με τον σύντροφο του.

Σύμφωνα με το PinkNews, ο Haoyang Xu συνελήφθη στις 5 Απριλίου και αργότερα κρίθηκε ένοχος από ρωσικό δικαστήριο για παραβίαση της απαγόρευσης της λεγόμενης «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», η οποία ποινικοποιεί κάθε πράξη που θεωρείται ότι προωθεί τις κουήρ ταυτότητες.

Ο φοιτητής με κινεζική καταγωγή, ο οποίος ζούσε στη ρωσική πόλη Καζάν, κατέγραφε τακτικά τη ζωή του με τον σύντροφό του Gela Gogishvili μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση στο κανάλι TikTok του ζευγαριού, ο Haoyang αφέθηκε ελεύθερος και ο ίδιος και ο Gela επανενώθηκαν. Το ζευγάρι δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη (25 Απριλίου).

Σε μια εικόνα, το ζευγάρι φαίνεται να στέκεται μαζί έξω με τη λεζάντα να γράφει: «Είμαστε και πάλι μαζί».

Μετά τη σύλληψή του, ο Haoyang κρατήθηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών και απειλήθηκε με απέλαση από τη Ρωσία. Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Haoyang θα απομακρυνθεί από τη χώρα.

Ο Gela δήλωσε στο PinkNews ότι ο σύντροφος του αντιμετώπισε απάνθρωπες συνθήκες κατά τη διάρκεια της κράτησης, καθώς του έδιναν μόνο βρώμικο νερό για να πιει και τον υποχρέωναν να κοιμάται πάνω σε μια «κρύα πέτρα».

Είχε επίσης στοχοποιηθεί με ομοφοβικές προσβολές κατά τη διάρκεια της κράτησης του, δήλωσε ο Gela.

Η Anna-Maria Tesfaye, συνιδρύτρια της ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας Queer Svit, δήλωσε στο PinkNews ότι είναι «πολύ επικίνδυνο» για τα κουήρ άτομα, ειδικά τους τρανς και τους μη λευκούς ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους, όπως ο Haoyang και ο Gela, να παραμείνουν στη Ρωσία.

«Γενικά, είναι πολύ σπαρακτικό και τρομακτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι ήδη στιγματισμένοι και πολύ τραυματισμένοι από όλους… δεν μπορούν να έχουν καμία υποστήριξη από κανέναν και ούτε θα υποστηριχθούν», δήλωσε η Tesfaye.

«Θα διώκονται επειδή είναι ο εαυτός τους. Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουμε. Εύχομαι η οργάνωσή μας να μην υπήρχε ποτέ και να μην χρειαστεί να μάθουμε ποτέ ποια μέρη είναι τα πιο φιλικά προς τα κουήρ άτομα και … όχι πολύ ρατσιστικά».

Στη Ρωσία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διώκονται, υφίστανται διακρίσεις και φιμώνονται τακτικά από την κυβέρνηση.

Το 2013 ψηφίστηκε η πρώτη επανάληψη του νόμου περί «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», η οποία απαγόρευε κάθε μέσο – από διαφημίσεις μέχρι ταινίες, μουσική και ιστότοπους – που βλέπουν ανήλικοι.

Επεκτάθηκε σε όλες τις ηλικίες τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της αυξανόμενης προσπάθειας του προέδρου Vladimir Putin να πατάξει τις κουήρ ζωές και να παρουσιάσει τη χώρα ως αντιμέτωπη με μια μάχη ενάντια στις «διεφθαρμένες δυτικές αξίες».
Δες και αυτό!