Ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων pride εκδηλώσεων στον κόσμο, η ομάδα του Thessaloniki Pride αποφάσισε την αναβολή της – προγραμματισμένης για τον Ιούνιο- διεξαγωγής του EuroPride στη Θεσσαλονίκη.
“Η απόφαση ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη εν μέσω πανδημίας. Η κρίση που βιώνει η κοινωνία παγκοσμίως είναι μεγάλη, τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται” τονίζει ο Βαγγέλης Χουλιάρας, εκπροσωπος τύπου του Thessaloniki Pride, ο οποίος μας εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης. “Εμεις, ως διοργανωτές αλλα κι ως μέλη της κοινωνίας δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις συνθήκες. Οι μαζικές εκδηλώσεις, επίσης, απαγορεύονται για άγνωστο διάστημα. Χωρίς σαφή δεδομένα για το πότε θα επιτραπούν ξανά οι μαζικές εκδηλώσεις στη Ελλάδα, αλλά και το πότε θα επανέλθει η δυνατότητα μετακίνησης ατόμων από χώρα σε χώρα, θα ήταν αδύνατο να είμαστε έτοιμοι για τον Ιούνιο.
Το EuroPride είναι το κεντρικό φεστιβάλ υπερηφάνειας στην Ευρώπη που προωθεί την ισότητα, την αγάπη και την ορατότητα των LGBTI+ και που φιλοξενείται κάθε φορά σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη. Φέτος, ήταν η χρονιά της Θεσσαλονίκης με τις εκδηλώσεις να διαρκούν οκτώ μέρες, από τις 20 έως τις 28 Ιουνίου 2020.
“Έχουμε κάποιες σκέψεις για νέες ημερομηνίες, ωστόσο ακόμη δεν είμαστε σε θέση καν να αρχίσουμε να συζητούμε γι’ αυτές”, σημειώνει ο κ. Χουλιάρας. “Για μας προέχει η συλλογική ασφάλεια. Έτσι δε θα επιχειρούσαμε να προγραμματίσουμε εκ νέου το EuroPride, χωρίς να είναι απολύτως σίγουρο ότι ΌΛΑ θα είμαστε ασφαλή.
Μόλις εχθές το Pride του Λονδίνου αποφάσισε να αναβάλλει τις εργασίες του ενώ κι άλλες διοργανώσεις φαίνεται έτοιμες να ακολουθήσουν. “Ήδη τα Pride ανά τον κόσμο είτε αναβάλλονται, είτε ακυρώνονται. Η πρακτική είναι κοινή για κάθε οργάνωση ανά τον κόσμο”, εξηγεί ο κ. Χουλιάρας τονίζοντας όμως, πως αυτό δε πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε το μήνυμα που φέρει η διοργάνωση του θεσμού στη Θεσσαλονίκη.
“Να είστε σίγουρες και σίγουροι πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να γίνει το EuroPride σε νέα ημερομηνία. Ανεξάρτητα όμως απ΄αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε και πως η ανάθεση της διοργάνωσης από μόνη της επιτέλεσε τον μεγαλύτερο από τους στόχους της: έβαλε τη Θεσσαλονίκη κι ολόκληρη την περιοχή στο χάρτη του ενδιαφέροντος πανευρωπαϊκά, ξεκίνησε συζητήσεις, έθιξε ήδη ζητήματα που μέχρι πρότινος παραβλέπονταν. Ενίσχυσε, επίσης, τους δεσμούς μας με τα υπόλοιπα Pride των Βαλκανίων κι έθεσε τις βάσεις για ακόομη πιο στενή συνεργασία στο μέλλον, σε μια κοινή προσπάθεια τα Βαλκάνια και η ευρύτερη ανατολική Ευρώπη να “επανασυστηθουν” και να αποτελέσουν το ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διεκδικούνται με μεγαλύτερο σθένος και πιο συλλογικά”.
Ο θεσμός του EuroPride ξεκίνησε το 1992 και θα ήταν η πρώτη φορά που θα πήγαινε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.