«Ο ναζισμός δε θα είχε νικήσει ποτέ» χωρίς μια ομάδα γενναίων κουήρ βουλευτών που διακινδύνευαν τα πάντα για να προειδοποιήσουν τη Βρετανία για τον Χίτλερ.

Ένα νέο βιβλίο διερευνά την ανείπωτη ιστορία των The Glamour Boys – μιας ομάδας γενναίων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων βουλευτών που προειδοποίησαν τη Βρετανία για τη ναζιστική Γερμανία.

ομάδα γενναίων κουήρ βουλευτών, ναζισμός
Ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Βερολίνο, γύρω στο 1935. Φωτογραφία: General Photographic Agency/Getty

Το “The Glamour Boys” ήταν το υποτιμητικό όνομα που δόθηκε σε μια ομάδα βουλευτών από τον τότε πρωθυπουργό Neville Chamberlain. Αυτοί οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι αποκηρύχτηκαν ως αντιρρησίες και απειλήθηκαν με αποεπιλογή, ενώ μιλούσαν κατά των πολιτικών χαλάρωσης της κυβέρνησης.

Στο νέο του βιβλίο, ο Chris Bryant, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος για τη Rhondda, εξηγεί ότι αν δεν υπήρχαν αυτοί οι «κοινοβουλευτικοί επαναστάτες» , η Βρετανία «δε θα είχε πάει ποτέ σε πόλεμο με τον Χίτλερ, ο Τσόρτσιλ δε θα είχε γίνει πρωθυπουργός και ο ναζισμός δε θα είχε νικηθεί ποτέ» στην Αγγλία.

«Ήμουν πολύ προσεκτικός στο βιβλίο για να μην υπερεκτιμήσω τι μπορώ να αποδείξω, ή στο να προχωρήσω πέρα από αυτό που μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα» , δήλωσε ο Bryant στον Observer.

Μελετώντας ημερολόγια, ιδιωτικές επιστολές, άλμπουμ φωτογραφιών και άλλο υλικό, ο Bryant πέρασε πέντε χρόνια συνδέοντας τις ιστορίες της ομάδας βουλευτών όπως οι : Jack Macnamara, Ronnie Cartland, Victor Cazalet, και Robert Bernays.

Οι άνδρες είδαν τη ναζιστική απειλή μέσω των συχνών ταξιδιών τους στο Βερολίνο, μιας πόλης που ήταν τότε γνωστή για την κουήρ απελευθέρωση.

«Όλοι γοητεύτηκαν από τη Γερμανία» , είπε ο Bryant.

«Είχε μια εκπληκτική άνθιση σε μπαρ και εστιατόρια – κάτι που μας έδωσε την ταινία Cabaret – και πολλοί άντρες πήγαιναν εκεί δύο ή τρεις φορές το χρόνο.” 

Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών – μια ναζιστική εκκαθάριση του 1934 – και η αποτρόπαια μεταχείριση και δολοφονίες Εβραίων και ομοφυλοφίλων πυροδότησαν τον αγώνα των ανδρών.

Χίτλερ, ναζισμός
Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, ο Hitler φτάνει στο Μόναχο, με τον Christian Weber, ανώτατο ηγέτη της Αμερικής, μετά τη δολοφονία του Röhm, στις 30 Ιουνίου 1934, Γερμανία.

Βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευάλωτη θέση, διακινδυνεύοντας τον κίνδυνο φυλάκισης με την εγγραφή τους στον πόλεμο και την με εκστρατεία τους για τους εξοπλισμούς.

«[Για αυτούς τους άντρες] η σεξουαλικότητά τους ήταν μια ουσιαστική πτυχή της γενναιότητας τους, και έδειξαν το θάρρος των πεποιθήσεών τους με το να στρατολογούνται» , είπε ο Bryant.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την ιστορία του πώς πήγαν οι Βρετανοί στον πόλεμο το 1939, αλλά αυτό το μέρος της ιστορίας δεν έχει ειπωθεί ποτέ» , πρόσθεσε.

«Κι αυτή η κρυφή ιστορία έχει σημασία γιατί, για αιώνες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν απεικονιστεί ως ηδονιστές, θηλυπρεπείς, αδύναμοι, ότι δεν μπορούν να πιάσουν μια μπάλα και κάτι τέτοιο. Υποτίθεται ότι θα ήταν σωματικά και ηθικά αδύναμοι.”

Ο Chris Bryant ελπίζει ότι το Glamour Boys θα έχει αντίκτυπο στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών και θα αναφέρεται στα μαθήματα ιστορίας, όταν η ύλη καλύπτει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο Churchill παίρνει όλη τη δόξα όλη την ώρα, γιατί αυτό είναι αυτό που έγραψε ο ίδιος» , είπε.

«Ήταν αντίθετος με την πολιτική των διπλωματικών παραχωρήσεων για την αποφυγή συγκρούσεων και όλων των υπολοίπων, αλλά αυτό που κανείς, υποθέτω, δε θα ξέρει είναι, ότι για περίπου το μισό διάστημα, που ο Churchill και [Anthony] Eden συνωμοτούσαν με τους αντάρτες, σχεδόν οι μισοί άντρες στο δωμάτιο ήταν «κουήρ» .”