“Δικαιοσύνη παντού, δικαιοσύνη για όλ@”

05/04/2023
από
Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Δικαιοσύνη παντού, δικαιοσύνη για όλ@» συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά μεταξύ άλλων στην ισότητα των φύλων, την δικαιοσύνη και την κοινωνική πρόνοια.

Στην εκδήλωση συναντήθηκαν δεκαεπτά ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις μαζί με το κόμμα της Αριστεράς. Ανάμεσα στις οργανώσεις ήταν η Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ, το Πολύχρωμο Σχολείο, οι Υπερήφανοι Γονείς, το Orlando LGBT+ καθώς και η Colour Youth. Το ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούσαν οκτώ τομεάρχες, δύο ευρωβουλευτές και ο υπεύθυνος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αρχικά τον λόγο πήραν οι οργανώσεις με σκοπό να περιγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων της χώρας, να ασκήσουν κριτική στις όποιες ελλείψεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να συμβάλλουν σε αυτές προτείνοντας νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του κόμματος της Αριστεράς, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην ισότητα των φύλων, την εκπαίδευση, την υγεία, το προσφυγικό και την κοινωνική πρόνοια.

Από την πλευρά των οργανώσεων, κάποια από τα άτομα που μίλησαν είναι, η Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη, η οποία έκανε λόγο για τις συνθήκες ζωής των τρανς ατόμων. Ο Μιχάλης Σακελλαρίου και η Δήμητρα Κυρίλλου αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η Έλενα Όλγα Χρηστίδη, από το Orlando LGBT+, τόνισε το ζήτημα της ισότητας στον γάμο αλλά και αυτό των θεραπειών μεταστροφής. Στον εργασιακό τομέα εστίασε τ@ Ζωρζ Κουνάνης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί συμπολίτες μας, ο Γιάννης Λεβισιάνος.

Μαζί με τις δηλώσεις τους, εξέφρασαν και κριτική απέναντι στη μέχρι τώρα ελλιπή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην επερχόμενη υποψηφιότητα του Μυθριδάτη, μετά τις ομοφοβικές, σεξιστικές και τρανσφοβικές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, η Έλενα Όλγα Χρηστίδη ανέφερε πως «κανένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει άφθαρτος πολιτικός χώρος που να μην έχει εκφράσει σεξισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία κανενός είδους -ακόμα κι εμείς οι ίδιοι πολεμάμε εσωτερικά αυτά τα φαινόμενα. Αυτό που ζητάμε, απαιτούμε κι είναι απαραίτητο είναι η ανάληψη ευθύνης κι η επανόρθωση (…) αυτό είναι σημαντικό για να νιώθουμε ότι ο διάλογος γίνεται σε στέρεες βάσεις και να μπορούμε να πάμε παρακάτω».

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας είναι απαραίτητο ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλων των πολιτών ισάξια, και ιδιαιτέρως τις εξειδικευμένες υγειονομικές ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πήραμε πρωτοβουλίες για την ισότιμη πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ  ατόμων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ξεκινήσαμε, με δική μας πρωτοβουλία και για πρώτη φορά, μια διαδικασία θεσμικού διαλόγου με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα,  προκειμένου να αποτυπώσουμε  τις ειδικές ανάγκες και να συμφωνήσουμε σε μια κοινά αποδεκτές λύσεις. Δημιουργήσαμε μια Ομάδα Εργασίας με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, νομικούς και υπηρεσιακά στελέχη   του Υπουργείου Υγείας ώστε να ταυτοποιηθούν τα άμεσα ζητήματα και να προταθούν εφαρμόσιμες πολιτικές, κυρίως ως προς τα Trans άτομα.  Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, συνιστά μια ολοκληρωμένη στρατηγική πρόταση για την Υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, που περιλαμβάνει πολλές επιμέρους προτάσεις πολιτικής, όπως την απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων στα intersex άτομα ή την ενσωμάτωση της φυλομετάβασης στις υπηρεσίες που καλύπτει το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν νομοθετήθηκαν λόγω της «πρόωρης λήξης του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο αναφέρει ότι, «πέρα όμως από τις σημαντικές διαπιστώσεις του πορίσματος, η όλη διαδικασία ήταν η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα θεσμικής συνεργασίας  του Υπουργείου Υγείας με την ΛΟΑΤΚΙ  κοινότητα, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Το εγχείρημα δεν θα είχε επιτυχία χωρίς την καθοριστική συμβολή των εκπροσώπων  του ΣΥΔ και ειδικά της αείμνηστης προέδρου του, Μαρίνας Γαλανού»

Στον λόγο του συμπεριέλαβε και την ελλειμματική κατά την γνώμη του, πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. «Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων κυρίως με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, με διακηρύξεις, επίδειξη ευαισθησίας, αλλά ελάχιστη ουσία και πρακτικό αποτέλεσμα. Ακόμα και στα θέματα που σωστά  νομοθέτησε η κυβέρνηση, συχνά  το έκανε άτολμα και χωρίς να επιλύει οριστικά τα προβλήματα, προκαλώντας την αντίδραση πολλές φορές των οργανώσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής», η οποία έχει το «παραθυράκι» της «προσωπικής συναίνεσης», ενώ οι προβλεπόμενες κυρώσεις αφορούν μόνο τους επαγγελματίες υγείας, όταν είναι γνωστό ότι πολλές από αυτές τις βάναυσες και τραυματικές ψευδοθεραπείες αποτελούν  πρακτική διαφόρων «τσαρλατάνων» μη υγειονομικών».

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι νομοθετικές προτάσεις του κόμματος, που σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι οι εξής:

  1. Πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV, με έμφαση στην αποζημίωση της PrEP. Ο στόχος εδώ είναι αφενός να μειωθούν σημαντικά τα νέα κρούσματα λοιμώξεων HIV και αφετέρου υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ζουν με τον HIV.
  2. Ενίσχυση των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων με εξειδικευμένο προσωπικό και επιπλέον πόρους. Ανάπτυξη  νέων μονάδων ώστε να αρθεί η γεωγραφική  ανισότητα .
  3. Υλοποίηση του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας για την Υγειονομική Κάλυψη των Διεμφυλικών Ατόμων. Βασικό θέμα εδώ είναι η συμπερίληψη των υγειονομικών αναγκών των trans ατόμων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  4. Επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού,  χαρακτηριστικών και ταυτότητας φύλου. Αλλαγή ιατρικών πρωτοκόλλων και ενσωμάτωση της νέας  ταξινόμησης του ΠΟΥ  (ICD-11) για απαλοιφή στιγματιστικών όρων και απο-ψυχιατρικοποίηση των trans ταυτοτήτων. Ενίσχυση των γραφείων  προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών, με στόχο την εμπέδωση μιας “δικαιωματικής κουλτούρας” στα νοσοκομεία και τη διασφάλιση ειδικής μέριμνας  για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και άλλες ομάδες που αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις και προβλήματα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
  5. Συστηματικός θεσμικός διάλογος  με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Εκτός από απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συναινέσεων, ο διάλογος αυτός συμβάλλει αποφασιστικά στην επιλογή βέλτιστων λύσεων. Αυτό είναι ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης από αυτό της ΝΔ, όπου η νομοθέτηση και η προώθηση λύσεων  ήταν υπόθεση προσωπικών παρεμβάσεων και επιρροών στο «σύστημα Μαξίμου», το οποίο «τροφοδοτούσε» με διατάξεις τα συναρμόδια Υπουργεία.
  6. Στο πρόγραμμα που έχουμε επεξεργαστεί ως ΕΠΕΚΕ και Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπάρχει η δέσμευση της θεσμοθέτησης μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην Υγεία. Είναι προφανές ότι αυτή είναι μια «δικλείδα ασφαλείας» για «Δικαιοσύνη στην Υγεία-Υγεία για Όλ@».
  7. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ισοτιμία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπερίληψης και αλληλεγγύης προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,  είναι ζήτημα Ισότητας στην Υγεία και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, δηλαδή είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εκδήλωση εδώ.




Δες και αυτό!