“Δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες”

26/11/2019
από
"Δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες"
"Δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες"

Η ίδια στιγμή, που χθες το βουλευτικό σώμα καταψήφισε τη συνταγματική απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή/και χαρακτηριστικών φύλου, έξω από τη Βουλή, πλήθος από θηλυκότητες είχαν συγκεντρωθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το κτίριο της Βουλής, λόγω της ημέρας φωταγωγήθηκε με κόκκινο χρώμα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώσεων για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, στο Σύνταγμα, Αθήνα, στις 25 Νοεμβρίου, 2019

Μέλη της συλλογικότητας “Καμία Ανοχή” ξάπλωσαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, αναπαριστώντας τα δολοφονημένα θύματα της βίας κατά των γυναικών και ζωγράφισαν με κιμωλία τα περιγράμματα των σωμάτων τους.

Η ανακοίνωσή τους αναφέρει:

Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο – Αγγελική Πέτρου στην Κέρκυρα – Στέλλα 6 χρονών, ανάπηρη, από το χέρι του πατέρα της – Κική στη Βέροια – Σουζαν Ήτον στα Χανιά – 3 γυναίκες Κόρη Μάνα Γιαγιά από το χέρι του μπάτσου πατέρα στους Αγίους Αναργύρους – Αδαμαντία Κάρκαλη στη Σαντορίνη – 3 προσφύγισσες Μάνα και δύο κόρες στα σύνορα του Έβρου – Φαίη Μπλάχα στη Νέα Μάκρη – Ερατώ στη Λέσβο – Γιαννούλα 13 χρονών Μενίδι – Κατερίνα στη Σητεία – Έμιλυ Βουκελάτου στο Λονδίνο – Ανδριάνα στην Καστοριά – Ζακ/Zackie στην Ομόνοια – Όσες και όσα δεν μάθαμε πότε το όνομα τους.

Δεν είμαστε όλες εδώ. Λείπουν οι δολοφονημένες.

Εχτές 178 βουλευτές καταψήφισαν τη συνταγματική καθιέρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου και λόγω αναπηρίας.
Εχτές η Καμία Ανοχή, την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή, ζωγράφιζε τα σώματα των γυναικών, λοατκια+ υποκειμένων και ανάπηρων ατόμων που δολοφονήθηκαν μόνο γι’ αυτό που ήταν. Γυναίκες, θηλυκότητες, ανάπηρες, ρομά.
Εχτές η Βουλή είχε φωταγωγηθεί κόκκινη για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Τουλάχιστον μάθαμε πως ήταν από το αίμα μας.
Δολοφόνοι!

 

  • 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί κάποιου είδους βίας. Τις περισσότερες φορές ο θύτης είναι μέλος της οικογένειάς της
  • 1 στα 2 κορίτσια και γυναίκες δολοφονούνται από τον σύντροφο ή την οικογένειά τους
  • 3 στις 4 γυναίκες και κορίτσια γίνονται θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης
  • 750 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες εξαναγκάστηκαν σε γάμο πριν ενηλικιωθούν
  • 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων
  • 71% των ανθρώπων που πέφτουν θύματα του human trafficking είναι θηλυκότητες
  • Οι τρανς γυναίκες είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, ότι κινδυνεύουν τέσσερις φορές περισσότερο να αποπειραθούν αυτοκτονίας, ή να κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις, λόγω κάποια επίθεσης.
  • Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταπολέμησης της Ρατσιστικής Βίας, το 2018 καταγράφηκαν στη χώρα μας 9 περιστατικά λόγω ταυτότητας φύλου – 6 περιστατικά κατά γυναικών ηλικίας 20-44 ετών και 3 περιστατικά κατά ανδρών 16-36 ετών.
  • Οι τρανς γυναίκες είναι μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες στη μισαλλοδοξία και τη βία Trans Murder Monitoring (TMM).



Δες και αυτό!