“Απαράδεκτη” ομοφοβική ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας του Καναδά

28/11/2022
από
An outside view of the Russian Embassy in Ottawa, Ontario, on March 26, 2018. The United States joined Britain's allies in Europe and around the world March 26, 2018 in expelling scores of suspected Russian spies in an unprecedented response to a nerve agent attack.At least 114 alleged agents working under diplomatic cover were ordered out by 21 governments, dwarfing similar measures in even the most notorious Cold War spying disputes, and marking a British diplomatic victory. Canada ousted four diplomats, calling the nerve agent attack "a despicable, heinous and reckless act". / AFP PHOTO / Lars Hagberg (Photo credit should read LARS HAGBERG/AFP via Getty Images)

Η ρωσική πρεσβεία στον Καναδά έχει ξεσηκώσει κύματα οργής και αγανάκτησης, μετά από ανάρτησή της στο Twitter, με μία φωτογραφία της σημαίας του pride, με ένα κόκκινο σύμβολο, που το απαγορεύει και που αναφέρει: «Η οικογένεια είναι ένας άντρας, και μία γυναίκα και παιδιά».

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (25 Νοεμβρίου), μετά την υιοθέτηση από τη Ρωσία του νόμου για την «γκέι προπαγάνδα» που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας. Το συγκεκριμένο tweet καταδικάστηκε από πολλούς, που ζήτησαν απάντηση και αντίδραση από την καναδική κυβέρνηση.

 «Είναι όλα θέμα οικογένειας. Η οικογένεια είναι ένας άντρας και μια γυναίκα και παιδιά», αναφέρει το tweet.

Ως απάντηση στις αντιδράσεις, η πρεσβεία δημοσίευσε ακόμη μια δήλωση:

«Ο Καναδάς και μια σειρά από άλλα κράτη υποστηρικτά της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, διαστρεβλώνουν σκόπιμα την πραγματικότητα, συγχέοντας τις έννοιες των ατομικών σεξουαλικών προτιμήσεων και των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα έγγραφα, που να καθιερώνουν τέτοιο καθεστώς, για οποιεσδήποτε σχέσεις, που διαφέρουν από την παραδοσιακή οικογενειακή δομή (μια ευγενική υπενθύμιση ότι εξετάζουμε ως μια φυσική οικογένεια τεκνοποίησης, η οποία αναφέρεται σε μια κοινωνική ένωση δύο ανδρών ή/και δύο γυναικών ως γονείς, και τα πιθανά παιδιά τους).»

Ένα άτομο στο Twitter επεσήμανε την αναφορά στην «ατομική προτίμηση» έναντι των «καθολικών δικαιωμάτων».

Έγραψε: «Ξεκάθαρη ομοφοβία από την επίσημη ρωσική πρεσβεία στον Καναδά. Σημειώστε, την αναφορά σε «ατομική προτίμηση» έναντι «καθολικών δικαιωμάτων» – είναι το κλειδί για το τι εννοούν ο Putin και ο Xi με τον όρο «πολυπολικότητα» – μια απόρριψη των καθολικών προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 Η δήλωση συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν διακρίσεις στη Ρωσία όσον αφορά τα δικαιώματα των σεξουαλικών και άλλου είδους μειονοτήτων».

Προσθέτει: «Οι ατομικές σεξουαλικές προτιμήσεις των ενηλίκων και οι λεπτομέρειες των σχέσεών τους πρέπει να παραμένουν αυστηρά προσωπικές. Δεν πρέπει να γίνονται πολιτικό ζήτημα, ειδικά θέμα ατζέντας των διεθνών σχέσεων».

Ο δημοτικός σύμβουλος του Μόντρεαλ, Serge Sasseville, είπε ότι το tweet ήταν «απαράδεκτο» και «θα πρέπει να καταδικαστεί δημόσια».

«Περιμένω, ότι από τη στιγμή που έχει εκδοθεί από μια πρεσβεία, η υπουργός εξωτερικών, Melanie Jolie, και ο πρωθυπουργός, Justin Trudeau, θα καταδικάσουν δημόσια αυτό το tweet και θα επαναλάβουν την υποστήριξή τους στη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα, επειδή βρισκόμαστε στο 2022 και στην κοινωνία που ζούμε, μια τέτοια δημοσίευση δεν μπορεί να μένει χωρίς αντίδραση από την κυβέρνησή μας.»

Ο δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος του Pride Montreal, Jean-Sébastien Boudreault, κατηγόρησε την πρεσβεία της Ρωσίας στον Καναδά ότι «εκφοβίζει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» και χαρακτήρισε την ανάρτηση ως «απογοητευτική», προτρέποντας την κυβέρνηση του Καναδά να αντιδράσει.
Δες και αυτό!