Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω σχετικά με το ποιοι είναι οι ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι εκγύμνασης για τα κουίρ/τρανς άτομα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το σώμα τους ή οι ανάγκες τους δεν είναι σημαντικές. Σημαίνει απλώς ότι η κοινωνία και ο κόσμος του fitness πρέπει να κάνει κάποια σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι τότε, διαβάστε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που βρήκαμε για εσάς…
1. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης. Η πρόσβαση στον χώρο υγείας μπορεί συχνά να είναι σκληρή για την τρανς/queer κοινότητα, αλλά αν βρίσκεστε στο στάδιο της ορμονοθεραπείας, έχετε κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση τον τελευταίο χρόνο ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, αυτό θα σας προστατεύσει από την πιθανή πρόκληση τραυματισμών.
2. Βάλτε στόχους – φτιάξτε ένα πρόγραμμα! Ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σας βοηθά να διατηρείτε τη συγκέντρωσή σας, να επιτύχετε τους στόχους σας και να είστε σε επαφή με τα κίνητρά σας. Οι γυμναστές μπορεί να σας βοηθήσουν αν δεν γνωρίζετε από πού να ξεκινήσετε, αλλά υπάρχουν και πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο.
3. Καλό είναι να περιμένετε 48 ώρες πριν γυμνάσετε την ίδια μυική ομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε την υπερβολική προπόνηση και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των μυών σας.
4. Το τέντωμα είναι σημαντικό! Δυναμικό (ενεργές κινήσεις. χωρίς διάρκεια) στην αρχή μιας προπόνησης και στατικό (κρατώντας μια θέση τεντώματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) στο τέλος.
5. Ακούστε το σώμα σας, ειδικά αν παίρνετε ορμόνες. Το σώμα σας αλλάζει, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως αλλάξουν και οι τρόποι που αυτό αντιδρά σε κάποιες ασκήσεις – και αυτό είναι θεμιτό!
6. Εάν μπορείτε να αποφύγετε να φοράτε “binder” κατά την προπόνηση, καλύτερα να το κάνετε! Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν, όπως πονοκέφαλος, δύσπνοια και πόνοι στο στήθος. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, δεν πειράζει. Ακούστε προσεκτικά το σώμα σας, κάντε συχνά διαλείμματα αν ζαλίζεστε ή δυσκολεύεστε με την αναπνοή σας Χρησιμοποιήστε binder που σας πιέζουν όσο το δυνατό λιγότερο.
7. Εάν έχετε ξεκινήσει να παίρνετε τεστοστερόνη, μην αυξάνετε το βάρη στις ασκήσεις σας ακόμα και αν νιώθετε ό,τι μπορείτε να σηκώσετε περισσότερα κιλά! Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τους μύες και τους τένοντες σας ασφαλείς και χωρίς τραυματισμούς.
8. Εάν έχετε ξεκινήσει τα οιστρογόνα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αρθρώσεις στα γονάτα και στους ώμους, ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Μπορεί να έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα, απ΄ότι είχατε συνηθίσει.
9. Πιείτε πολύ νερό! Η διαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την προστασία των μυών και των ιστών, ειδικά στο γυμναστήριο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι σε ένα άτομο με 2% αφυδάτωση η σωματική και διανοητική λειτουργία μειώνεται κατά 25%.
10. Το φαγητό είναι καύσιμο! Υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω όταν πρόκειται για τη διατροφή. Για να σας το κάνουμε απλό, σας προτείνουμε να καταναλώνετε τρόφιμα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά νοητικά και σωματικά και που σας βοηθούν να λειτουργείτε καλύτερα στην καθημερινή σας ζωή.