Οι πυροσβέστες θα απολύονται εάν διαπιστωθεί ότι κάνουν εκφοβισμό με βάση τηνομοφοβία, τον ρατσισμό και τον μισογυνισμό, δήλωσε η αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου (LFB).

Η ανακοίνωση ακολουθεί την τελευταία ανεξάρτητη αναθεώρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου (LFB), με επικεφαλής τον Nazir Afzal OBE, έναν πρώην γενικό εισαγγελέα, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η LFB είναι θεσμικά μισογυνική και ρατσιστική.

Στην έκθεση περιέχονται στοιχεία «επικίνδυνων επιπέδων ριζωμένης προκατάληψης κατά των γυναικών» και συνάδελφοι από μειονοτικά υπόβαθρα γίνονται «συχνά» στόχοι «ρατσιστικής κακοποίησης».

Τονίζει την «κακή συμπεριφορά και τις οδυνηρές εμπειρίες πολλών χρόνων» και περιλαμβάνει αφηγήσεις, που κυμαίνονται από γυναίκες που τις χουφτώνουν, μέχρι  ανθρώπους που βρήκαν το κράνος τους γεμάτο ούρα. Σε ένα καταγεγραμμένο περιστατικό, κάποιος έβαλε μια ψεύτικη θηλιά πάνω από το ντουλάπι ενός Μαύρου πυροσβέστη, ενώ ένα άλλο περιστατικό αποκάλυψε ότι ένας μουσουλμάνος πυροσβέστης, ο οποίος δεχόταν bullying λόγω της πίστης του, βρήκε μπέικον στο σάντουιτς.

Μια γυναίκα πυροσβέστης είπε, ότι το όριο της LFB αναφορικά με τον εκφοβισμό είναι τόσο χαλαρό, που «θα πρέπει να βγάλεις τα μάτια κάποιου για να απολυθείς».

Η Επίτροπος της Πυροσβεστικής του Λονδίνου Andy Roe είπε: «Αν διαπιστώσουμε ότι συμπεριφερθήκατε με τρόπο, που τονίζεται σε αυτήν την έκθεση, δεν υπάρχει θέση για εσάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου.» 

Απαντώντας στο πόσοι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, πρόσθεσε: «Κατά κάποιον τρόπο οι αριθμοί δεν έχουν σημασία για μένα. Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στον εκφοβισμό, την παρενόχληση και τις διακρίσεις».

Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει, αν σκεφτούμε τα άμεσα βήματα, τότε αναμένω να απολύσω ανθρώπους, ως αποτέλεσμα αυτής της έκθεσης. Η Roe είπε ότι η διαδικασία απόλυσης των υπευθύνων για την τοξική συμπεριφορά θα ξεκινήσει «αμέσως», αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για το πόσο θα κοστίσει.

Ο Afzal κατέληξε: «Η ανασκόπησή μου βρήκε στοιχεία, που υποστηρίζουν τη διαπίστωση ότι η LFB είναι θεσμικά μισογυνική και ρατσιστική.» Με βάση τις εμπειρίες των σημερινών και πρώην μελών του προσωπικού που ερωτήθηκαν, η έκθεση κάνει 23 συστάσεις για τη βελτίωση της κουλτούρας της LFB. Η ανασκόπηση διεξήχθη σε 12 μήνες με περισσότερα από 2.000 σημερινά και πρώην μέλη της LFB να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Πραγματοποιήθηκε μετά από τον θάνατο ενός πυροσβέστη, του Jaden Matthew Francois-Esprit, ο οποίος αυτοκτόνησε τραγικά τον Αύγουστο του 2020. Η έκθεση σημείωσε ότι η οικογένεια του Francois-Esprit ανησυχούσε ότι είχε δεχτεί ρατσιστικό bullying.