Ψήφισμα για την άμεση ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής στην Ελλάδα

11/11/2021

Ένα ψήφισμα για την άμεση ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής στην Ελλάδα έχει ανέβει στο διαδίκτυο από την ομάδα Social Justice Worriers.

Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα απαιτεί την άμεση απαγόρευση και ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής στην Ελλάδα αλλά και ειδική ρύθμιση για συμπεριληπτικούς και δεσμευτικούς κώδικες δεοντολογίας για επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, όσων αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που απευθύνονται στις υπηρεσίες αυτές.

Μπορείς να υπογράψεις και εσύ πατώντας εδώ

Ολόκληρο το κείμενο

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, οι θεραπείες μεταστροφής έχουν ποινικοποιηθεί, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση μιας και φαίνεται να εξασκούνται ακόμα και από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Τον Μάρτιο του 2018 μάλιστα, υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής στην ΕΕ. Παρόλα αυτά, τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου δεν έχουν εθνική νομοθετική ισχύ για τα κράτη-μέλη της Ένωσης, επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα αυτό στηρίζει ουσιαστικά την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών στην ΕΕ, κάτι όμως που για να γίνει νόμος κάθε κράτους-μέλους προϋποθέτει ξεχωριστή εθνική νομοθετική πρωτοβουλία και ρύθμιση.

Ως Θεραπεία Μεταστροφής ορίζεται κάθε είδους προσπάθεια από επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας, πνευματικούς και θρησκευτικούς καθοδηγητές, να αλλάξει ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα φύλου ατόμων κάθε ηλικίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών).

Οι θεραπείες μεταστροφής μπορεί να περιλαμβάνουν στοχοποίηση της σεξουαλικότητας και του φύλου και ενεργή προσπάθεια αλλαγής τους μέσω ψυχανάλυσης, φαρμακευτικής είτε ορμονικής αγωγής, συμπεριφορικές τεχνικές όπως η αποχή, ακόμα και σωματική βία ή “διορθωτικός” βιασμός.

Έχουν εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και την σωματική ακεραιότητα των ατόμων που τις έχουν υποστεί, έχουν χαρακτηριστεί ως βασανιστήρια από το Διεθνές Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων ενώ ο ΟΗΕ, μέσω ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα, έχει κάνει έκκληση για παγκόσμια απαγόρευσή τους.

Απαιτούμε λοιπόν άμεση απαγόρευση και ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής στην Ελλάδα αλλά και ειδική ρύθμιση για συμπεριληπτικούς και δεσμευτικούς κώδικες δεοντολογίας για επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, όσων αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που απευθύνονται στις υπηρεσίες αυτές. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!