Proud Olympics: Oι LGBTΙ+ αθλητές που ταξίδεψαν στο Ρίο

20/07/2016

Πριν τέσσερα χρόνια, η παγκόσμια LGBTΙ+ κοινότητα γιόρταζε τις 23 (αριθμός ρεκόρ) οut & proud συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Φέτος, με τους αγώνες να διοργανώνονται στο Ρίο της Βραζιλίας και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να μη θέτει την απαίτηση για χειρουργικές ανατομικές αλλαγές ως προϋπόθεση συμμετοχής (για τρανς/ιντερσέξ άτομα), οι LGBTΙ+ αθλητές ανέρχονται στους 43 σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή σ΄έναν κατεξοχήν στερεοτυπικό χώρο. Ο κόσμος του αθλητισμού παλεύει για το δικό του coming out και εμείς σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους – ολυμπιακούς- εκπροσώπους του.

Tom Daley, κατάδυση

Ίσως ο πιο γνωστός LGBT αθλητής που αγωνίζεται στο Rio. Ο Daley έκανε coming out μέσα από ένα βίντεο στο YouTube το 2013. «Ποτέ δεν υπήρξα τόσο χαρούμενος», δήλωνε ο ίδιος αναφερόμενος στη σχέση του με τον Dustin Lance Black. «Ποτέ μου δεν είχα νιώσει τον έρωτα. Συνέβη τόσο γρήγορα. Με έχει κατακλύσει…». Ο Daley έκανε το ολυμπιακό του ντεμπούτο 14 ετών στους αγώνες του Πεκίνου. Σχολιάζοντας τη φετινή του συμμετοχή, δηλώνει: «Θέλω να βγω εκεί έξω και να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο. Νιώθω ότι είμαι στην κορυφή μου σε ότι έχει να κάνει με τη δύναμη και τη φυσική μου κατάσταση».

Angel McCoughtry, μπάσκετ

Μέλος της Atlanta Dream, η McCoughtry έκανε δημόσια coming out στο Instagram πέρυσι, αποκαλύπτοντας ότι η σχέση της με την Brande Elise προκάλεσε προβλήματα με τους φίλους της και την οικογένειά της, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη θέση της στην ομάδα. «Χάσαμε φίλους και μέλη της οικογένειάς μας είναι αναστατωμένα- λένε ότι ατίμασα τη θρησκεία μου», έγραψε η ίδια. «Ένα πράγμα που γνωρίσω είναι ότι η αγάπη είναι ένα υπέροχο συναίσθημα».

Larissa França, beach volley

Η ομάδα beach volley της Βραζιλίας θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς, με την Larissa França να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέλη της. Η αθλήτρια έκανε coming out το 2013, έναν μήνα πριν από το γάμο της με τη συμπαίκτριά της Liliane Maestrini.

Ian Matos, κατάδυση

Ο 27χρονος αθλητής μετακόμισε στο Ρίο όταν ήταν έφηβος, εκπληρώνοντας τα ολυμπιακά του όνειρα. «Ήξερα ότι ήμουν gay από πολύ μικρός, αλλά ήταν εδώ όπου έπρεπε να ζήσω με τη σεξουαλικότητά μου», αποκάλυψε.Οι φίλοι του τον συμβούλευσαν να μη μιλήσει ανοιχτά μέχρι τους Ολυμπιακούς του Ρίο, κρύβοντας τις σχέσεις του και αποφεύγοντας τα gay πάρτι. Επαίνεσε το παράδειγμα Tom Daley, ελπίζοντας ότι το δικό του coming out δε θα επηρεάσει τις πιθανές χορηγίες. «Δεν νομίζω ότι θα με εμποδίσουν, αλλά δεν μπορώ απλά να πιστεύω ότι ο κόσμος συμφωνεί μαζί μου», είπε.

Robbie Manson, κωπηλασία

Ο κωπηλάτης από τη Νέα Ζηλανδία έκανε δημόσια coming out τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Manson είπε στην οικογένειά του ότι είναι gay στην ηλικία των 20. O μεγαλύτερος αδερφός του είναι εξίσου gay, ενώ ο μικρότερος (Karl) ανήκει στην ίδια ομάδα με τον Robbie. Στην ομάδα του αποφάσισε να μιλήσει το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. «Πίναμε τα ποτά μας και σχεδόν στο τέλος της βραδιάς το μοιράστηκα με 2 από τους φίλους μου. Ενώ ήμουν πολύ συγκινημένος τους είπα πως ήμουν διαφορετικός, ότι ήμουν gay».

Jeffrey Wammes, ασκήσεις εδάφους

Ο Ολλανδός Jeffrey Wammes που αγωνίζεται στους φετινούς αγώνες στις ασκήσεις εδάφους, μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του το 2011 σ΄ένα περιοδικό για τους gay αθλητές. Λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο ο Wammes έχασε τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και δούλεψε σκληρά για να φτάσει μέχρι το Ρίο.

Ari-Pekka Liukkonen, κολύμβηση

Διαγωνίζεται με την ομάδα την Φινλανδίας, ενώ έχει λάβει μέρος και στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο. Ο Ari-Pekka υποστηρίζει ότι έκανε coming out και να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των LGBT αθλητών. Κάτι που αποφάσισε ως αντίδραση στον ομοφοβικό νόμο της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των χειμερινών αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας. «Ήθελα να ξεκινήσω μια ευρύτερη συζήτηση με αφορμή το Σότσι, γιατί είναι λυπηρό που αυτή η νομοθεσία στη Ρωσία περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νέων ανθρώπων κι όχι μόνο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. «Στο μέλλον εύχομαι οι αθλητές και όλος ο κόσμος να μη θεωρεί την ομοφυλοφιλία κάποιο είδος νέου».

Kate & Helen Richardson-Walsh, χόκεϊ

Υπήρξαν φίλες εδώ και 20 χρόνια, καθώς γνωρίστηκαν από μικρές στις προπονήσεις του αγαπημένου τους αθλήματος, το Χόκεϊ επί χόρτου. Εδώ και 8 χρόνια ένιωσαν μια ερωτική έλξη μεταξύ τους που εξελίχθηκε σε μια γλυκιά, συντροφική σχέση. Πρόκειται για τις αθλήτριες Kate και Helen Richardson-Walsh της Εθνικής Ομάδας Χόκεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου και θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο του 2016. Θα είναι το πρώτο ζευγάρι λεσβιών που θα συμμετάσχουν μαζί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον ανοιχτά αναφορικά με την σεξουαλική τους ταυτότητα και της συναισθηματική τους σχέση.

Caster Semenya, στίβος

Το 2009, αυτή η δρομέας από τη Νότια Αφρική έγινε το αντικείμενο διαμάχης, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα μετά τα πολλά και συνεχόμενα ρεκόρ που σημείωνε η ίδια σε μεγάλες διοργανώσεις, για να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων το φύλο της Semenya. Όταν τα αποτελέσματα της έρευνας, είδαν το φως της δημοσιότητας ο κόσμος της κατέρρευσε. Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού, πολιτικοί κλπ, κατηγόρησαν την ομοσπονδία για ρατσισμό. Η ίδια υπερασπιζόμενη τα αποτελέσματα είχε δηλώσει: «Ο θεός με έκανε όπως είμαι και αποδέχομαι τον εαυτό μου». Τον Ιούλιο του 2010 η ομοσπονδία επέτρεψε την επιστροφή της Semenya στις διεθνείς διοργανώσεις. Η ίδια παντρεύτηκε τη σύντροφό της το 2015.

Víctor Gutiérrez, πόλο

Ο 25χρονος πολίστας από τη Μαδρίτη θα παίξει με την ομάδα της Ισπανίας, λίγους μήνες μετά το δημόσιο coming out ως gay. «Έίμαι έξω από την ντουλάπα στο περιβάλλον μου. Η οικογένειά μου γνωρίζει ότι είμαι gay. Οι φίλοι μου επίσης. Και ζω τόσο θετικά με τη σεξουαλικότητά μου, ώστε αισθάνομαι την ανάγκη να το μοιραστώ και με τους υπόλοιπους».

Dutee Chand, στίβος

To περασμένο καλοκαίρι η σπρίντερ από την Ινδία σημείωσε μια μεγάλη νίκη στον χώρο του αθλητισμό, όταν το δικαστήριο στο Arbitration αποφάσισε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν μπορούν από μόνα να τους να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη συμμετοχή μιας γυναίκας στους αγώνες. Η Chand, η οποία πάσχει από hyperandrogegism (υπερέκκριση ανδρογόνων), αποκλείστηκε από αγώνες την τελευταία στιγμη. Αρκετοί ακτιβιστές και άτομα από τον χώρο του αθλητισμού αντέδρασαν στο πως τα τεστ αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας, χαρακτηρίζοντάς τα ως παραβίαση της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικότητάς της.

Carl Hester, ιππασία

Ο Βρετανός αθλητής της ιππασίας, ο οποίος κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ήταν το μόνο ανοιχτά gay άτομα στην αποστολή της χώρας του (Ο Τοm Daley δεν είχε κάνει ακόμη coming out).

Tom Bosworth, στίβος

Το πρώτο coming out του βρετανικού στίβου έρχεται από το άθλημα του βάδην και συγκεκριμένα από τον Tom Bosworth. «Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για πρώτη φορά δημόσια για τη σεξουαλικότητα μου», είχε δηλώσει ο Bosworth σε εκπομπή του ΒΒC. «Ήρθε ο καιρός να μιλήσω για αυτό! Εύχομαι σε λίγα χρονια το coming out ενός γνωστού αθλητή να μην αποτελεί είδηση! Είμαι πολύ τυχερός. Έχω μια αξιαγάπητη οικογένεια αλλά και άλλη μία πίσω από εμένα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αυτό δεν συμβαίνει στον καθένα δυστυχώς – ακόμα και το 2015. Στον αθλητισμό, δεν πιστεύω ότι το να είσαι gay, θεωρείται κάτι φυσιολογικό. Δεν μπορώ να σου πω γιατί… Δεν έχω την απάντηση. Στα περισσότερα πράγματα είναι πολύ συνηθισμένο να έχεις έναν gay συνάδερφο, αλλά στον αθλητισμό όχι!».

Nicola Adams, πυγμαχία

Η πάντα χαμογελαστή 33χρονη Nicola Adams θα εκπροσωπήσει τη Μ. Βρετανία στο άθλημα της πυγμαχίας. Μια προσωπικότητα ιδιαίτερη αγαπητή στη χώρα της, η Adams το 2012 αποκάλυψε δημόσια ότι είναι bisexual. H εφημερίδα Independent μάλιστα την είχε αναγνωρίσει ως την πιο εμβληματική LGBT προσωπικότητα της χώρας.

[separator type=”thick”]

[infobox maintitle=”Οι LGBTΙ+ συμμετοχές σε αριθμούς ” subtitle=” 11 άνδρες, 30 γυναίκες, 2 ιντερσέξ” bg=”yellow” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”no link”]

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!