Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου κατά Ουγγαρίας: «Η αποδοχή του εαυτού είναι ήδη δύσκολη»

25/06/2021
από
Xavier Bettel
Xavier Bettel

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, απάντησε στο λεγόμενο «προπαγανδιστικό» νομοσχέδιο της Ουγγαρίας την Πέμπτη (24 Ιουνίου), μιλώντας για τη δική του εμπειρία με την ομοφοβία.

Ο Xavier Bettel, ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός που επανεκλέχθηκε για δεύτερη θητεία, αποφάσισε δώσει μία απάντηση προς την απόφαση του Ούγγρου ομόλογού του, Viktor Orbán, όταν το κυβερνών κόμμα Fidesz απαγόρευσε την «προώθηση» των ΛΟΑΤ+ σε ηλικίες κάτω των 18 ετών σε σχολικό υλικό, διαφημίσεις και μέσα ενημέρωσης.

«Το να είσαι γκέι δεν είναι επιλογή», δήλωσε ο Bettel σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου θα συναντούσε και τον Orbán.

«Ξέρετε, δεν ξύπνησα μια μέρα, αφού είδα μία διαφήμιση, ή τη σύγχρονη οικογένεια και απευθείας έγινα γκέι.» 

«Δεν είναι έτσι η ζωή. Η ζωή είναι… είναι μέσα μου. Δεν είναι κάτι που το επέλεξα. Η αποδοχή του εαυτού είναι ήδη πολύ δύσκολη» , πρόσθεσε, «οπότε το στίγμα είναι… είναι πολύ εκτεταμένο.»

Η Ουγγαρία αντιμετώπισε διεθνή καταδίκη μετά την προσθήκη τροπολογίας σε μια αντι-παιδεραστία που απαγορεύει την απεικόνιση ΛΟΑΤ+ ανθρώπων σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέδωσαν μια ανοιχτή επιστολή κατά του μίσους την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου, το οποίο απέτυχε να κατονομάσει την Ουγγαρία ή τον Orbán.

Ο Xavier Bettel ήταν πολύ πιο άμεσος

Ο συνδυασμός της ομοφυλοφιλίας με την παιδεραστία ή την πορνογραφία ήταν λάθος, είπε ο Bettel, προσθέτοντας ότι το να είναι γκέι δεν σημαίνει ότι αποτελεί «κίνδυνο» για τους άλλους.

«Το να κατηγορείται σε εθνικό επίπεδο, να μη θεωρείται φυσιολογικό, να θεωρείται ως κίνδυνος για τους νέους – δε συνειδητοποιεί ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι επιλογή. Αλλά το να είσαι μισαλλόδοξος είναι μια επιλογή, όπως και το να παραμένεις μισαλλόδοξος μέσα στη μισαλλοδοξία σου, και αυτό θα είναι σήμερα ο αγώνας μου.» 
Δες και αυτό!