Αναστολή των ποινών για τους 57 καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, πλην του Γεωργίου Ρουπακιά.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι Γεώργιος Ρουπακιάς και Ιωάννης Λαγός είναι οι μόνοι που δεν πρέπει να λάβουν αναστολή, γιατί ο πρώτος έχει καταδικαστεί ισόβια, ενώ ο δεύτερος δεν αιτήθηκε αναστολής.

Ελαφρυντικά

Τα ελαφρυντικά που λαμβάνει υπόψιν η εισαγγελέας για τους υπόλοιπους είναι η μόνιμη και γνωστή διαμονή τους, ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως και ότι δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και, επομένως, δεν είναι ύποπτοι φυγής. Ακόμη, είναι είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Επιπλεόν, επεσήμανε ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες και ότι η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα.

Όσοι από τους κατηγορουμένους δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος (ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας), μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ κλείνοντας την αγόρευσή της, είπε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει, οπότε δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο η οργάνωση πια.

Τελική απόφαση

Μετά την εισαγγελική πρόταση ακολουθούν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης και έπειτα αναμένεται η απόφαση των δικαστών, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί αύριο Τρίτη 20/10/20.