Πρόστιμο σε γιατρό που έκανε άμβλωση σε 10χρονο παιδί που είχε υποστεί βιασμό

30/05/2023
από
Μια Αμερικανίδα γιατρός που έκανε άμβλωση σε ένα 10χρονο παιδί τιμωρήθηκε με πρόστιμο από το ιατρικό συμβούλιο, αφού μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση.

Οι αρχές της Ιντιάνα λένε ότι η Δρ. Caitlin Bernard παραβίασε την ιδιωτική ζωή της ασθενούς της αφού δημοσιοποίησε ότι το κορίτσι προέβη σε άμβλωση.

Οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι ενήργησε με βάση το καθήκον της να ενημερώσει το κοινό για τις επιπτώσεις πολιτικών όπως η απαγόρευση των αμβλώσεων.

Η ιστορία κέρδισε εθνική και παγκόσμια προσοχή εκείνη την εποχή.

Η Δρ. Bernard τιμωρήθηκε με πρόστιμο 3.000 δολαρίων (2.425 λίρες) και της δόθηκε επιστολή επίπληξης.

Το Συμβούλιο Αδειών Εξάσκησης της Ιατρικής της Ιντιάνα, ωστόσο, δεν ανέστειλε την άδεια της Δρ. Bernard και απέρριψε ότι ήταν ακατάλληλη να ασκήσει το επάγγελμα.

Τον Ιούλιο του 2022, ένα μήνα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έθεσε τέρμα στην πανεθνική προστασία των αμβλώσεων, η εφημερίδα Indianapolis Star δημοσίευσε μια ιστορία που περιγράφει λεπτομερώς τον απολογισμό της Bernard για την άμβλωση μιας 10χρονης επιζώντος βιασμού.

Το παιδί είχε ταξιδέψει από το γειτονικό Οχάιο στην Ιντιάνα για να υποβληθεί σε άμβλωση.

Εκείνη την εποχή, ο νόμος του Οχάιο απαγόρευε την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης.

Καθώς η ιστορία πήρε διαστάσεις, οι υπέρμαχοι της άμβλωσης -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Joe Biden- χρησιμοποίησαν την υπόθεση ως παράδειγμα των επιπτώσεων των περιοριστικών απαγορεύσεων των αμβλώσεων.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένας άνδρας από το Οχάιο κατηγορήθηκε για τον βιασμό του κοριτσιού, το οποίο παρέμεινε ανώνυμο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Πολιτείας της Ιντιάνα υπέβαλε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η Bernard αναφέρεται ότι δεν κατήγγειλε αμέσως την κακοποίηση του παιδιού, όπως απαιτείται από την πολιτειακή νομοθεσία, και δεν προστάτευσε την ιδιωτική ζωή της ασθενούς της.

Κατέθεσε ότι ακολούθησε την πολιτική του νοσοκομείου της, αναφέροντας την κακοποίηση της ασθενούς σε κοινωνική λειτουργό.

«Ως γιατρός ο ρόλος μου είναι να παρέχω φροντίδα στην ασθενή, ανεξάρτητα από το πώς κατέληξε στη φροντίδα μου, δεν είναι δουλειά μου να ερευνήσω το έγκλημα», είπε.

Η ακρόαση ενώπιον του κρατικού Συμβουλίου Αδειών Εξάσκησης της Ιατρικής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και διήρκεσε περισσότερες από 14 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι κρατικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον Δρ. Bernard ως «ακτιβίστρια υπέρ των αμβλώσεων», η οποία μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς πρώτα να ζητήσει άδεια από την οικογένεια του παιδιού.

«Η εμπιστοσύνη παραβιάστηκε όταν (η Bernard) προσπάθησε να προωθήσει τη δική της ατζέντα», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Cory Voight για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η γιατρός. Είπε ότι αν το συμβούλιο συμφωνήσει με την καταγγελία της πολιτείας, η Δρ. Bernard «θα καταστεί ακατάλληλη για την άσκηση του επαγγέλματος».

Η Δρ. Bernard ήταν ανά φάσεις συναισθηματική στην κατάθεσή της καθώς συζητούσε για τις αμβλώσεις άλλων ανήλικων ασθενών που ήταν θύματα κακοποίησης.

Είπε ότι δεν παραβίασε την ιδιωτική ζωή των ασθενών της, ούτε έδωσε προστατευόμενες πληροφορίες της υγείας τους συζητώντας την υπόθεση με την Indianapolis Star.

«Νομίζω ότι είναι απίστευτα σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις των νόμων σε αυτή τη χώρα, σχετικά με τις αμβλώσεις», δήλωσε η Δρ. Bernard.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι θα πρέπει να περάσουν οι ασθενείς εξαιτίας της νομοθεσίας που ψηφίζεται».

Στο τέλος της ακρόασης, τα μέλη του ιατρικού συμβουλίου διαπίστωσαν ότι ο Δρ. Bernard παραβίασε τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ασθενών, αλλά δεν παραβίασε κανέναν που να απαιτεί από τους γιατρούς να αναφέρουν την κακοποίηση παιδιών.

Στην Bernard δόθηκε επίσης επιστολή επίπληξης.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συμβουλίου της Ιντιάνα Δρ. John Strobel δήλωσε ότι είναι σημαντικό να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή, αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι καλή γιατρός».
Δες και αυτό!