Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα είπε ότι η κυβέρνησή του δε θα αντιταχθεί σε ένα νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας – αλλά πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να λάβει υποστήριξη πριν αλλάξει οποιοσδήποτε νόμος.

Την Κυριακή (11 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος Ranil Wickremesinghe, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, είπε ότι η κυβέρνηση δε θα αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, που παρουσίασε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Premnath C Dolawatte για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι επί του παρόντος παράνομες στη Σρι Λάνκα και υπάρχουν άλλοι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις κατά των τρανς ατόμων και των εργαζομένων του σεξ.

Το νομοσχέδιο του Dolawatte επιδιώκει να αποποινικοποιήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλόφιλων μεταξύ ενηλίκων που συναινούν με την τροποποίηση των άρθρων 365 και 365Α του ποινικού κώδικα της Σρι Λάνκα.

«Θέμα ιδιωτικής συνείδησης»

Ωστόσο, θα απαιτηθεί υποστήριξη από μεμονωμένα μέλη του κοινοβουλίου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος Wickremesinghe κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη Samantha Power, τη διαχειριστή του Οργανισμού των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).

Σύμφωνα με την Colombo Gazette, είπε: «Είμαστε υπέρ αυτού, αλλά πρέπει να λάβει την υποστήριξη μεμονωμένων μελών. Είναι θέμα της ιδιωτικής τους συνείδησης».

Τον περασμένο μήνα ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Σρι Λάνκα παραδόθηκε στον Wickremesinghe από τον Dolawatte.

Ο Νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα (Τροποποίηση) (19η Πράξη) υποβλήθηκε επίσης στο κοινοβούλιο από τον Dolawatte, ανέφερε το Eastern Eye.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Σρι Λάνκα και οι σύμμαχοί της εξέδωσαν μια δήλωση χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο.

Ωστόσο, παρά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Σρι Λάνκα αμφισβήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησής της να αντιμετωπίσει ζητήματα της κοινότητας.

Η αλλαγή έρχεται μετά από κατηγορίες προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ότι εκτελεί καταχρηστικά «τεστ» πρωκτού και κολπικής παρθενίας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε μια προσπάθεια να αποδείξει την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

Από το 2017, τουλάχιστον επτά άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε «σκληρές, απάνθρωπες και εξευτελιστικές» σωματικές εξετάσεις, σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch.