Μορφή δυναμικής διαμαρτυρίας κατά του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας πήρε στη Βουδαπέστη η φετινή παρέλαση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία κι ένα πολύχρωμο ποτάμι διαδηλωτών έστειλε το δικό του μήνυμα απέναντι στην σκληρή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο διοργανωτής, Τζότζο Μάτζερσικ ανέφερε ότι η φετινή παρέλαση δεν είναι μόνο για την επέτειο των ιστορικών αγώνων της κοινότητας, αλλά μια διαμαρτυρία για τις πολιτικές του Όρμπαν, οι οποίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τους γκέι, τις λεσβίες και τα διεμφυλικά άτομα. «Πολλά μέλη της κοινότητας φοβούνται και αισθάνονται ότι δεν έχουν θέση στη χώρα» υπογραμμίζει.

Η παρέλαση έρχεται μετά από τον προκλητικό νόμο που πέρασε το ουγγρικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο και απαγορεύει την επίδειξη περιεχομένου σε ανηλίκους που απεικονίζουν ομοφυλόφιλους ή τρανς, ενώ η τροπολογία αυτή ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για παιδόφιλους.

Ο Όρμπαν και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά, όμως οι επικριτές το συγκρίνουν με τον νόμο του 2013 στη Ρωσία, που απαγόρευε την «γκέι προπαγάνδα».