«Ναι, εγώ είμαι σε PrEP. Μου τελειώνει αύριο και θα κάνω μία μικρή διακοπή. Μπορώ να κάνω και safe sex, δεν έχω πρόβλημα με το προφυλακτικό, οι άλλοι μου το ζητάνε το bareback», μου λέει ο Γ. Και ο Χ. τον ρωτάει:
Χ.: Γιατί να σταματήσεις;
Γ.: Γιατί φοβάμαι ότι θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στο συκώτι.
Χ.: Πόσο σου κόστισε;
Γ.: Μόνο 40 ευρώ. Την έφερε ένας από Γαλλία, που δεν την ήθελε άλλο.
Χ.: Α, εντάξει, γιατί είναι φτηνή για ένα μήνα.
Πετάγομαι κι εγώ στην κουβέντα και ρωτάω:
Π.: Δεν μπορείτε να πάρετε PrEP από τα νοσοκομεία; Αφού ψηφίστηκε ο νόμος.
Γ.&Χ.: Όχι ακόμα! (με μια φωνή και οι δύο)
Το έψαξα λίγο. Άλλωστε έχω ξαναγράψει ουκ ολίγες φορές στο Antivirus για την PrEP. Και μου έβγαλε, βέβαια, πάνω-πάνω τα διθυραμβικά δελτία τύπου και τα copy-paste άρθρα σε διάφορα sites με τίτλο «Ήρθε στην Ελλάδα η PrEP».
«Επισήμως κανένας δεν έχει αρχίσει ακόμα τη συνταγογράφηση»
Μετά τίποτα. Μετά αναφέρονται κάποια άρθρα στο ότι «θα έρθει η PrEP» και πώς «θα χορηγείται». Το δε ChatGPT μου απάντησε ότι χορηγείται ήδη η PrEP στην Ελλάδα. Περιμένω σήμερα να μάθω στο Athens Pride τι έγινε στις 29 Μαΐου στο συνέδριο «Εγώ και ο HIV», όπου η μία από τις δύο θεματικές ήταν: «Έναρξη της PrEP (προφυλακτικής αγωγής) στην Ελλάδα, σε μια συζήτηση με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις», χωρίς περαιτέρω πληροφορίες. Ο Κ. μου είπε πάντως ότι «επισήμως κανένας δεν έχει αρχίσει ακόμα τη συνταγογράφηση».
Και το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Όπως είναι η περίπτωση του Γ. που παίρνει PrEP χωρίς ιατρική παρακολούθηση, ενώ ξέρει ότι έχει πρόβλημα με το συκώτι του.
Για όσα άτομα δεν το γνωρίζουν, να θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 ψηφίστηκε ο νόμος που θεσπίζει τη χορήγηση της PrEP από τα νοσοκομεία. Και στις 30 Νοεμβρίου 2023, εκδόθηκε η απόφαση για την εφαρμογή της PrEP στην Ελλάδα. Έκτοτε τίποτα.
Άμα ζητήσεις PEP σε αντιμετωπίζουν σαν «σεσημασμένο»
Υπάρχει και κάτι άλλο προβληματικό στην όλη ιστορία, που προέκυψε λίγο μετά στη συζήτησή μας με τους Γ. και Χ. Η PrEP είναι η προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων σε μη φορείς του HIV, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Η PEP είναι η φαρμακευτική αγωγή αμέσως μετά την έκθεση στον ιό, πάλι για την πρόληψη της μετάδοσης.
Τόσο ο Χ. όσο και ο Γ. μου λένε ότι είχαν πολύ άσχημη εμπειρία στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός», όταν ζήτησαν PEP μετά από ατύχημα με το προφυλακτικό. Οι γιατροί του νοσοκομείου ουσιαστικά τους έκαναν να νιώθουν σαν «σεσημασμένοι» εγκληματίες, επειδή έκαναν σεξ. Και ειδικά ο Γ. τούς εξήγησε πάνω από μία φορά ότι έσπασε το προφυλακτικό την ώρα της πράξης.
Όταν πρωτοδιαγνώστηκα με HIV στο «Συγγρός» το 2007 δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Οι γιατροί δεν σε έκαναν να νιώθεις καθόλου άσχημα. Μάλλον, η νέα γενιά των γιατρών δεν έχει καταλάβει ποιος είναι ο εχθρός στην περίπτωση του HIV. Είναι ο φόβος για την κατακραυγή και η άγνοια. Όχι ο άνθρωπος.