Facebook: βυζιballs Λοατκι+

Πραγματοποιήθηκε η 2η αυτοοργανωμένη Πορεία Ορατότητας στα Χανιά

08/07/2024
από
Το Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024, για 2η συνεχόμενη χρονιά, έγινε πραγματικότητα η 2η αυτο-οργανωμένη Πορεία Ορατότητας ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας (2η ΠΟΛΚ) στα Χανιά, ένα δικαίωμα που απολαμβάνουμε χάρη στους αγώνες δεκαετιών του ΛΟΑΚΤΙ+ κινήματος.

Όλα ξεκίνησαν το ξημέρωμα της 28ης Ιουνίου το 1969 στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Τη δεκαετία του 60 στις Η.Π.Α. τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καταγράφονταν ως ψυχικά διαταραγμένα και παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές αρχές αφού θεωρούνταν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Οι έφοδοι της αστυνομίας ήταν συνήθης πρακτική και όποιο άτομο δεν συμμορφώνονταν με τα ετεροκανονικά πρότυπα ή είχε στοιχεία ταυτοποίησης που δεν ταίριαζαν με την έκφραση του φύλου του, συλλαμβάνονταν.

Εκείνο το πρωί της 28ης Ιουνίου 1969, η επιδρομή της αστυνομίας που έγινε στο Stonewall Inn, ένα μικρό ΛΟΑΚΤΙ+ μπαρ στην Christopher Street, οδήγησε στην ιστορική εξέγερση του Stonewall, μια εξέγερση που κράτησε μερόνυχτα και αποτέλεσε το εφαλτήριο για τον ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμό και τη διαμόρφωση του κινήματος. Στις 28 Ιουνίου του 1970 σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ειρηνικές ΛΟΑΤΚΙ+ πορείες στη μνήμη των γεγονότων του Stonewall και ονομάστηκαν Πορείες Υπερηφάνειας/Pride Marches. H λέξη Υπερηφάνεια εκφράζει την εξέγερση / Pride is a riot! και ενσωματώνει κάθε αντίσταση στην καταπίεση και τις διακρίσεις.

Facebook: βυζιballs Λοατκι+

Με ήδη 9 γυναικοκτονίες το πρώτο εξάμηνο του 24, πόσα περιστατικά βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ+ και με πιο πρόσφατο τον ξυλοδαρμό αγοριού από τον πατέρα του και τον θείο του, νιώθει άραγε καλά η ελληνική *ετεροκανονική οικογένεια να υπερηφανεύεται;

Όσο συντηρείται η ετεροκανονικότητα, αναπαράγεται ο σεξισμός και προασπίζεται το πατριαρχικό μοντέλο θα θρήνουμε ζωές και θα μετράμε περιστατικά βίας.

Το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 μικρά και μεγάλα, βγήκαμε στον δρόμο για όλους τους παραπάνω λόγους και για να διεκδικήσουμε την οικογένεια για όλα μας με όρους αγάπης και συμπερίληψης.

Η ειρηνική μας πορεία ωστόσο αμαυρώθηκε από κάποια περιστατικά, μεταξύ των οποίων εκείνο με διανομέα γνωστής εταιρείας delivery που παρείσφρησε μέσα στον κόσμο με το μηχανάκι με επικίνδυνο και επίμονο τρόπο και δεν δίστασε να κλωτσήσει άτομο. Παρά τις διαμαρτυρίες όλων συνέχισε να οδηγεί εντός της πορείας και πάνω σε πεζοδρόμιο. Τα σοβαρότερα περιστατικά ωστόσο αφορούν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχτηκε το σώμα της πορείας από ομάδες ανηλίκων και όχι μόνο, που εκτός από φραστικές επιθέσεις, πετούσαν πέτρες και αυγά. Το αυγό το φιδιού που λέγεται φασισμός εκκολάπτεται.

Ευχαριστούμε πολύ όλα και το καθένα ξεχωριστά, που εντός και εκτός Κρήτης, στήριξαν ανοιχτά και έμπρακτα το κάλεσμά μας, και ενώσαμε ψυχή, σώμα και φωνή ενάντια στον φασισμό, τη πατριαρχία, την έμφυλη βία, τη ΛΟΑΤΚΙ+ φοβία.

ΟΛΑ ΜΑΖΙ γράψαμε ξανά ιστορία. Ο αγώνας συνεχίζεται.

“Η Υπερηφάνεια κερδίζεται με αγώνες και θυσίες ΟΧΙ με κακοποίηση και γυναικοκτονίες!”

Ανοιχτή Συνέλευση για τη συνδιοργάνωση της 2ης Πορείας Ορατότητας ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας Χανίων

*Ετεροκανονικότητα περιγράφει την κοινωνικά επιβαλλόμενη δυαδικότητα του φύλου ότι δηλαδή οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο διακριτά και συμπληρωματικά φύλα (άνδρας και γυναίκα) με φυσικούς ρόλους στη ζωή. Πρεσβεύει ότι η ετεροφυλοφιλία είναι ο μοναδικός φυσιολογικός και αποδεκτός σεξουαλικός προσανατολισμός, η μοναδική νόρμα και υποστηρίζει ότι οι σεξουαλικές και γαμήλιες σχέσεις αρμόζουν μόνο μεταξύ αντρών και γυναικών. Επομένως, μία ετεροκανονική άποψη αφορά την ευθύγραμμη και αυστηρά περιχαρακωμένη αντίληψη περί βιολογικού φύλου, σεξουαλικότητας, ταυτότητας φύλου και ρόλων φύλου.
Δες και αυτό!