Πούτιν: Υπέγραψε τη διευρυμένη έκδοση του νομοσχεδίου για τη “γκέι προπαγάνδα”

08/12/2022
από
Πούτιν
Πούτιν

Στη Ρωσία είναι πλέον παράνομο να διαδίδεται «προπαγάνδα» για «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις» τόσο σε ανηλίκα άτομα, όσο και σε ενήλικα, από όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών και των διαφημίσεων.

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο για μια διευρυμένη εκδοχή του περίφημου νομοσχεδίου για τη “γκέι προπαγάνδα” της Ρωσίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι, κάθε θετική δημόσια έκφραση της ύπαρξης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι πλέον παράνομη και επισύρει βαριά πρόστιμα. Η επέκταση επισημοποιήθηκε τη Δευτέρα [5 Δεκεμβρίου 2022].

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως νόμος «για τον σκοπό της προστασίας των παιδιών από πληροφορίες που υποστηρίζουν την άρνηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών», εισήχθη για πρώτη φορά το 2013.

Κατέστησε παράνομη κάθε θετική απεικόνιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και του τρόπου ζωής τους σε ανήλικα άτομα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Η νέα έκδοση ισχύει πλέον και για τους ενήλικες.

Σύμφωνα με το Reuters, η διευρυμένη έκδοση απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια ή διάδοση πληροφοριών – δημόσια, διαδικτυακά, σε ταινίες, βιβλία, κινηματογράφο ή διαφήμιση – που θεωρείται απόπειρα προώθησης της ομοφυλοφιλίας.

Σύμφωνα με το CNN, τα άτομα πλέον θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 400.000 ρούβλια (περίπου 6000 ευρώ) για «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα».

Για νομικά πρόσωπα, το μέγιστο πρόστιμο είναι 5 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 75.000 ευρώ).

Η Tanya Lokshina, διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο Human Rights Watch, σχολίασε τη Δευτέρα: «Ο νόμος για τη «γκέι προπαγάνδα» του 2013 ήταν ένα ασύστολο παράδειγμα πολιτικής ομοφοβίας. Το νέο σχέδιο νόμου την ενισχύει με ευρύτερους και σκληρότερους τρόπους».

Ο νόμος πέρασε από το ρωσικό κοινοβούλιο, με ψήφους 397 κατά 0 στις 24 Νοεμβρίου.

Από το 2013, περισσότερες από 100 υποθέσεις ατόμων, που παραβίασαν τον νόμο για τη γκέι προπαγάνδα – όπως με τη διοργάνωση εκδηλώσεων Pride για παράδειγμα – φέρεται να έχουν φτάσει στα δικαστήρια.

«Έχω συνηθίσει να ζω με διάφορους κινδύνους»

Νωρίτερα φέτος, το Attitude πήρε συνέντευξη από έναν γκέι άνδρα, για τη ζωή στη Μόσχα, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Sergy*, που δεν είπε το πραγματικό του όνομα, δήλωσε: «Ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, φοβάμαι. Αλλά, έχω συνηθίσει να ζω με διάφορους κινδύνους».

Πρόσθεσε επίσης: «Είμαι μυστικοπαθής σχετικά με τη σεξουαλικότητά μου στη δουλειά. Εφαρμόζω την πολιτική «μην ρωτάς, μη λες» σε όλα τα προσωπικά θέματα. Έχω πει σε συναδέλφους ότι «είχα μια κοπέλα». 
Δες και αυτό!