Πορεία μνήμης για τα θύματα των ΛΟΑΤΚΙ+ αδερφιών μας στο Όσλο

29/06/2022
από

Καλούμε την Πέμπτη 30/6 στις 19:30 σε σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Όσλο. Συγκεντρωνόμαστε μπροστά από τα σκαλάκια της Πλατείας Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή με σκοπό να πραγματοποιήσουμε την πορεία μνήμης με κεριά αναμμένα προς την πρεσβεία της Νορβηγίας.

Στις 25 Ιουνίου του 2022 ένοπλος επιτέθηκε σε νυχτερινά μαγαζιά του Όσλο ένα από τα οποία ήταν το μπαρ ‘London Pub’, γνωστό στέκι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Όσλο. Στόχευσε κόσμο που είχε βγει να διασκεδάσει εν μέσω της εβδομάδας Pride και του Pride Parade Oslo 2022, το οποίο θα πραγματοποιούταν την ίδια μέρα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Συνέπεια αυτής της επίθεσης μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν η δολοφονία δύο θαμώνων και ο τραυματισμός άλλων εικοσιένα. Η ομάδα διοργάνωσης του Oslo Pride αποφάσισε να ακυρώσει το Pride Parade και μηνύματα αλληλεγγύης από διάφορα σημεία του πλανήτη στάλθηκαν προς τη Νορβηγία.

Ο μήνας υπερηφάνειας και η συμβολική του αξία αποτελεί μία παρακαταθήκη των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων και συνίσταται στην απάντηση στις πατριαρχικές και ΛΟΑΤΚΙφοβικές δομές των σύγχρονων κοινωνιών. Αιματηρές επιθέσεις όπως αυτή στο μπαρ London Pub στις 25 Ιουνίου μας υπενθυμίζουν σήμερα τους λόγους για τους οποίους οι μορφές συλλογικής δράσης και αντίστασης για την προστασία των κοινοτήτων μας είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Μία τέτοια επίθεση μας κάνει να αναλογιστούμε πόσο επισφαλή και αδύναμα είναι τα σώματά μας, σώματα που δεν εμπίπτουν στις άκαμπτες προ-οριοθετήσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας ακόμη και σε μία πρωτεύουσα στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, αν λάβουμε υπόψιν την προνομιακή μας θέση σε σχέση με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε άλλα μέρη του πλανήτη, που βάλλονται πολλαπλώς συγκριτικά με την Ευρώπη της “προόδου” και της “ανοικτότητας”.

Ο Zaniar Matapour, ο οποίος θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη στυγερή επίθεση στο London Pub, συνελήφθη από τη Νορβηγική αστυνομία και αρνήθηκε να μιλήσει για τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις του. Ο 42χρονος, με ιστορικό ψυχικής ασθένειας και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας από το 2015 για συνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, κατηγορείται για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία. Όπως φαίνεται, η πρόληψη και ο περιορισμός του υπόπτου δεν πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ώστε να αποτραπεί μια τέτοια αιματηρή επίθεση. Για ακόμη μία φορά η δράση της αστυνομίας μας απογοητεύει, αφού δεν επιτυγχάνει τον υποτιθέμενο ρόλο της, δηλαδή την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, αλλά παραμένει στην καλύτερη ανεπαρκής όταν δεν είναι ευθέως βίαιη προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα, το Νορβηγικό κράτος υστερεί συγκριτικά με άλλες Σκανδιναβικές χώρες στον τομέα διαχείρισης και υποστήριξης ατόμων με ψυχικά προβλήματα, κατάσταση που ισχύει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ελλάδα.

Καλούμε την Πέμπτη 30/6 στις 19:30 σε σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Όσλο. Συγκεντρωνόμαστε μπροστά από τα σκαλάκια της Πλατείας Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή με σκοπό να πραγματοποιήσουμε την πορεία μνήμης με κεριά αναμμένα προς την πρεσβεία της Νορβηγίας.

Καλούμε ατομικότητες και συλλογικότητες που θα παρεβρεθούν να φέρουν όσα κεριά και ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίες μπορούν.

Το άναμμα κεριών δε σχετίζεται με καμία θρησκευτική πεποίθηση και το κάλεσμα είναι ανοιχτό σε όλα τα πρόσωπα που θέλουν ένα τέλος στις εκφράσεις μίσους, ΛΟΑΤΚΙφοβίας και μισαλλοδοξίας, αλλά και στις επανειλημμένες επιθέσεις προς ΛΟΑΤΚΙ+ κι ευάλωτα άτομα.

Θέλουμε μια καλύτερη ζωή, όχι άλλο θάνατο και αίμα!

Με αλληλεγγύη προς τα θύματα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πρωτοβουλία ενάντια στο έγκλημα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ αδερφιών μας στο Όσλο.

Η σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook
Δες και αυτό!