Πολυσυντροφικότητα: Ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους

30/04/2021
από
Polyamory, πολυσυντροφικότητα
Polyamory, πολυσυντροφικότητα

Το Polyamory (από τα ελληνικά πολύ poly «πολύ», και τα λατινικά amor, «αγάπη») ή αλλιώς η πολυσυντροφικότητα είναι η πρακτική ή επιθυμία για στενές σχέσεις με περισσότερους από έναν ανθρώπους, με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων ατόμων.

Τα άτομα που αναγνωρίζονται ως πολυσυντροφικά μπορεί να πιστεύουν σε μια ανοιχτή σχέση με μια συνειδητή διαχείριση της ζήλιας και να απορρίπτουν την άποψη, ότι η σεξουαλική και σχεσιακή αποκλειστικότητα είναι απαραίτητες για βαθιές, δεσμευμένες, μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις. Άλλοι άνθρωποι βέβαια προτιμούν να περιορίσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα μόνο σε μέλη μιας ομάδας. Αυτό το είδος σχέσης αντικατοπτρίζει τις επιλογές και τις φιλοσοφίες των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτό καθώς και αξίες, όπως αγάπη, οικειότητα, ειλικρίνεια, ακεραιότητα, ισότητα, επικοινωνία και δέσμευση.

Τα ζευγάρια μπορούν να σχετιστούν σε έναν πολυσυντροφικό τρόπο ζωής με διάφορους διαφορετικούς τρόπους. Μερικ@ αποφασίζουν ότι θέλουν να αναζητήσουν ένα τρίτο μέλος της σχέσης τους, ενώ άλλ@  απλώς εμπίπτουν στην πολυσυντροφική κοινότητα και βρίσκουν ότι λειτουργεί καλύτερα για αυτ@.

Ύστερα από μια σύντομη διευκρίνιση του όρου περνάμε στην παρουσίαση ορισμένων λανθασμένων αντιλήψεων για τις πολυσυντροφικές σχέσεις, με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωποι αρκετοί συνάνθρωποι μας. Αυτές είναι οι εξής:

Μύθος Νο 1: Ζηλεύουν πάρα πολύ

Μια συχνή παρεξήγηση είναι πως τα πολυσυντροφικά άτομα ζηλεύουν πολύ το ένα το άλλο και τη σχέση που έχει ένα άτομο με ένα άλλο. Αρχικά, είναι κοινά παραδεκτό πως πολλοί άνθρωποι ζηλεύουν ενώ βρίσκονται σε σχέση ,πάραυτα ο Άλεξ, ένα πολυσυντροφικό άτομο υποστηρίζει: ”Νιώθω ζήλια σε όλες τις σχέσεις μου μερικές φορές, αλλά έμαθα ότι νιώθω ζήλια κυρίως, όταν κάτι πάει στραβά στη σχέση μου με τ@  σύντροφ@ μου. Η ζήλια για μένα λειτουργεί ως προειδοποιητικό σημάδι ότι αισθάνομαι ανασφαλής ή άγχος για τη σχέση μου με κάποι@ και όταν αντιμετωπίζω ό, τι προκαλεί αυτήν την ανησυχία (συνήθως με πολλή  συνομιλία) η ζήλια εξαφανίζεται.”

Μύθος Νο 2: Οι πολυσυντροφικές σχέσεις βασίζονται μόνο στο σεξ

Πολλά άτομα θεωρούν πως μία τέτοια σχέση στοχεύει ιδίως στις όσο περισσότερες σεξουαλικές συνευρέσεις με πολλούς ανθρώπους γίνεται. Όμως, όπως και σε κάθε σχέση υπάρχει το σεξ, έτσι και σε αυτή εδώ, αν και υπάρχουν αρκετοί πολυσυντροφικοί άνθρωποι που δε συμμετέχουν σε ομαδικές σεξουαλικές συνευρέσεις. Τα πολυσυντροφικά άτομα μοιράζονται εμπειρίες, συναισθήματα, ιδέες, φιλοδοξίες, προβληματισμούς και δείχνουν το ενδιαφέρον, την αγάπη και συμπαράσταση τους σε κάθε έν@ σε μια σχέση.

Το σεξ, ως ανάγκη ισότιμη με τις παραπάνω, έρχεται να συμπληρώσει αυτό τον όμορφο ανθρώπινο δεσμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να σου δώσει ό, τι θέλεις – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θες να χωρίσεις με αυτό. Έτσι, λοιπόν, μπορείς να λάβεις ικανοποίηση και αγάπη από παραπάνω από ένα άτομα και αντιστρόφως.

Μύθος Νο 3: Μια πολυσυντροφική σχέση είναι για άτομα που δε θέλουν να δεσμευτούν

Άλλος ένας μύθος για να καταρρίψουμε. Στην πραγματικότητα η σύναψη μιας τέτοιας σχέσης μπορεί να αποδειχθεί αρκετά απαιτητική και κάθε τι παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί. Το να μοιράζεσαι στιγμές, απόψεις, όνειρα, συναισθήματα καθώς και να συζείς με ένα άτομο είναι πρόκληση, αλλά μάλλον όχι και τόσο μεγάλη σε σχέση με όταν έχεις να κάνεις με παραπάνω από ένα. Πρέπει να μοιράζεις χρόνο, συναισθήματα, χώρο με δύο. τρία, τέσσερα… άτομα. Παρατηρείται, δηλαδή μια σαφή προσπάθεια εξισορρόπησης των αναγκών και επιθυμιών πολλών ανθρώπων και, για λόγους πρακτικότητας, κοινών ημερολογίων.

Μύθος Νο 4: Τα πολυσυντροφικά άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι το σεξ με έναν αριθμό διαφορετικ@ συντρόφ@ μπορεί να είναι επικίνδυνο είτε βρίσκεστε σε μια πολυσυντροφική σχέση είτε όχι. Έχει διαπιστωθεί πως τ@ πολυσυντροφικ@ είναι ιδιαίτερα προσεκτικ@ στις σεξουαλικές συνευρέσεις τους, χρησιμοποιούν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές και υποβάλλονται σε ανάλογα τεστ. Γνωρίζοντας τους κινδύνους που κάποιες φορές διατρέχουν είναι αρκετά προσεκτικ@ και ενημερωμέν@ σε αντίθεση με ορισμένα μονογαμικά άτομα που μόνο λόγο του ότι είναι τέτοια θεωρούν πως είναι αυτομάτως προστατευμένα.

Μύθος Νο 5: Η πολυσυντροφικότητα δεν είναι καλή για τα παιδιά

Υποστηρίζεται πως ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη παιδιών. Αντιθέτως, μπορούμε να πούμε πως η παρουσία παραπάνω από δύο ενηλίκων στο σπίτι είναι ευεργετική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Πρώτον, τα παιδιά δέχονται την ίδια αγάπη και φροντίδα από περισσότερα άτομα, έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ καλές σχέσεις με ενήλικες πέρα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, έχουν παραπάνω ανθρώπους στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν και να μιλήσουν για κάτι που τα προβληματίζει κλπ.

Δεύτερον, από την πλευρά τους οι γονείς δέχονται μεγάλη και σημαντική βοήθεια για την ανατροφή των παιδιών, έχουν ένα ή περισσότερα άτομα, τα οποία φροντίζουν και στα οποία μπορούν να απευθυνθούν τα παιδιά σε περίπτωση που οι γονείς δεν είναι διαθέσιμοι και τέλος, καταφέρνουν να έχουν παραπάνω χρόνο για τον εαυτό τους.


Γράφει η Κωνσταντίνα Καραχάλιου

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Dodgson,L.(2018) ‘7 things people with multiple partners want you to know about what it’s really like’ Insider, 5/11.Ανάκτηση από https://www.businessinsider.com/things-polyamorous-people-want-you-to-know-about-what-its-really-like-to-have-multiple-partners-2017-12?fbclid=IwAR2x3It50ijprqzmoqFGW1ybRkRoIb6GefXt1UocrB-GeGE6HPt85r1jlRU (Τελευταία πρόσβαση 16/4/2021)

Struyk,Τ.(2020) ‘7 Polyamorous Relationship Myths It’s Time to Stop Believing’ Glamour,15/9.Ανάκτηση από https://www.glamour.com/story/7-polyamory-myths-its-time-to-stop-believing (Τελευταία πρόσβαση 16/4/2021)

Polyamory (2020).16/4/2021, Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Polyamory (Τελευταία πρόσβαση 16/4/2021)




Δες και αυτό!