Πολωνία: ομοφοβική επίθεση σε γυναίκα κατά τη διάρκεια ΛΟΑΤΚΙ+ πορείας

91
Μια γυναίκα που κρατούσε μια Pride σημαία φέρεται να πυροβολήθηκε στο κεφάλι με αεροβόλο όπλο αφού συμμετείχε σε πορεία για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Πολωνία. 

Η τρίτη Πορεία Ισότητας του Olsztyn, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου, είναι ένας εορτασμός της κουήρ κοινότητας της Πολωνίας, σε μια εποχή που τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις, κυρίως λόγω της αμφιλεγόμενης επιβολής από τη χώρα «ζωνών ελεύθερων από ΛΟΑΤ».

Ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η Olsztyński Marsz Równości, ανέφερε ότι μια γυναίκα που συμμετείχε στην πορεία πυροβολήθηκε στο κεφάλι με αεροβόλο όπλο, ενώ περπατούσε σε ένα afterparty και κρατούσε μια τυλιγμένη σημαία υπερηφάνειας.

Το θύμα υπέστη ελαφρά τραύματα στο κεφάλι και εξετάστηκε στο νοσοκομείο πριν πάρει εξιτήριο. Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην αστυνομία, αλλά ο δράστης δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Μια δήλωση που υπογράφεται από τους διοργανωτές της Πορείας Ισότητας του Olsztyn, την οποία μετέδωσε ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Wyborcza.pl, έχει ως εξής: «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον όλων μας! Ακόμα και αν η αστυνομία αρνείται να δει σύνδεση μεταξύ των πυροβολισμών και της Πορείας Ισότητας, καταδικάζουμε ρητά την επίθεση αυτή ως πράξη βίας που στρέφεται κατά ολόκληρης της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας και των συμμάχων της.

«Αυτό αντιμετωπίζουμε σε όλη την Πολωνία, συμπεριλαμβανομένου του Olsztyn. Αυτό είναι το σπίτι μας και έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε ασφαλείς εδώ. Δεν θα μας εκφοβίσετε!».

Δεν είναι η πρώτη φορά άτομα που συμμετέχουν σε πορείες ισότητας δέχονται επιθέσεις στην Πολωνία.

Το 2019, δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από μια ομάδα ακροδεξιών στο Lubin, οι οποίοι φέρεται να πέταξαν ένα κουτάκι αναψυκτικού στο κεφάλι του ενός και να γρονθοκόπησαν τον άλλο στο πρόσωπο.

Την ίδια χρονιά, στην πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας στο Białystok οι συμμετέχοντες ξυλοκοπήθηκαν, τραβήχτηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις με αντικείμενα όπως φωτοβολίδες, γυάλινα μπουκάλια και πέτρες. Ένας έφηβος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και πολλές νεαρές γυναίκες δέχθηκαν επίθεση, σύμφωνα με το Wyborcza.pl.

Το 2021, ένας συμμετέχων στην Πορεία Ισότητας στο Łódź σύρθηκε στο έδαφος και το κεφάλι του χτυπήθηκε σε τοίχο, αφού ομάδα ομοφοβικών «κυνήγησε» άτομα που συμμετείχαν στην Πορεία Ισότητας.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα δέχονται επίθεση στην Πολωνία

Η επίθεση που ακολούθησε την τρίτη Πορεία Ισότητας στο Olsztyn έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ζώνες στην Πολωνία θα «αποχαιρετήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ» αν συνεχίσουν να εφαρμόζουν πολιτικές διακρίσεων.

Το 2019, περισσότεροι από 100 δήμοι στην Πολωνία ανακηρύχθηκαν «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤ», με το αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ συναίσθημα να κερδίζει σημαντικό έδαφος στην κεντροευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η ILGA-Europe έχει αξιολογήσει την Πολωνία ως τη χειρότερη χώρα της ΕΕ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η Πολωνία βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ 27 χωρών, που κατατάχθηκαν με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι και οι πολιτικές τους επηρεάζουν τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η άνοδος της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής οφείλεται εν μέρει στον ηγέτη του κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη), Jaroslaw Kaczyńsk, ο οποίος εξασφάλισε εκλογική νίκη χάρη σε μια εκστρατεία που επικρίθηκε για τη ρητορική του κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Οι δήμοι άρχισαν να εκδίδουν τα πρώτα ψηφίσματα κατά της λεγόμενης «ΛΟΑΤ προπαγάνδας» τον Μάρτιο του 2019, ακριβώς όταν το PiS αύξησε την αντί-ΛΟΑΤ ρητορική του.

Σε απάντηση, η ΕΕ ανακήρυξε τον εαυτό της σε «ζώνη ελευθερίας των ΛΟΑΤΚΙ+».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο επίτροπος της Πολωνίας για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, Mikołaj Pawlak, απαίτησε επιθεωρήσεις στα φιλικά προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σχολεία της χώρας για να ξεριζώσει τους λεγόμενους «εγκληματίες και παιδόφιλους».