Οι “ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ” της Πολωνίας – σχεδόν 100 περιφέρειες, και κωμοπόλεις που έχουν εγκρίνει ψηφίσματα κατά των ΛΟΑΤ ατόμων – θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα εγκλήματα μίσους και να προωθήσουν τη βία, σύμφωνα με έναν οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τις ζώνες αυτές, οι οποίες άρχισαν να εμφανίζονται το 2019, όταν η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας άρχισε να κάνει εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς ατόμων.

“Αυτά τα ψηφίσματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης εναντίον της κοινότητας των ΛΟΑΤ ατόμων στην Πολωνία, η οποία περιλαμβάνει την αυξανόμενη ρητορική μίσους από δημόσιους και εκλεγμένους αξιωματούχους και τα μέσα ενημέρωσης”, ανέφερε η έκθεση.

Ενενήντα τέσσερις τοπικές αρχές έχουν εγκρίνει όλα τα ψηφίσματα που αντιτίθενται στην «ιδεολογία των ΛΟΑΤ» ή έχουν υπογράψει έναν «οικογενειακό χάρτη», τον οποίο υποστηρίζουν μόνο ετεροφυλόφιλα, παντρεμένα ζευγάρια.

Αναφορές για τις “ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ” κάνουν λόγω για εκτεταμένη βία, επιθέσεις σε δύο πορείες υπερηφάνειας το 2019, και επιδείνωση της κακή ψυχική υγεία μεταξύ των νεαρών ΛΟΑΤ ατόμων.

Την Τετάρτη, ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί 820 εκατομμύρια Ευρωπαίους σε 47 χώρες πρόσθεσε την κριτική του, σε μια έκθεση για το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κύριο οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ηπείρου.

“Ονομάζοντας τους ανθρώπους ως ιδεολογία, τους απογυμνώνεις από την ανθρώπινη υπόστασή τους”, δήλωσε ο Andrew Boff, ο οποίος συνέγραψε την έκθεση για το Συνέδριο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.

Αυτό στη συνέχεια προκαλεί βία και διακρίσεις κατά αυτής της κοινότητας.

“Ποιος άλλος λόγος υπάρχει γι’ αυτές τις αποφάσεις;”

Πολωνοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα εγκλήματα μίσους υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια

Οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται στην κυβέρνηση της Πολωνίας, για περιοχές που αντιτίθενται στην «ιδεολογία των ΛΟΑΤ» που μάλιστα χαρακτηρίστηκαν ως «ζώνες χωρίς ανθρωπότητα» από τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ursula von der Leyen.

Τα αναφερόμενα εγκλήματα μίσους εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων διπλασιάστηκαν σε 150 το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση, ενώ ταυτόχρονα μόνο το 16% των Πολωνών ΛΟΑΤ ατόμων ανέφεραν οποιαδήποτε ομοφοβική επίθεση που είχαν υποστεί στην αστυνομία, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ το 2020.

Η Πολωνία αναφέρει ότι τα τοπικά ψηφίσματα δεν έχουν νομική ισχύ.

“[Είναι] μόνο απόψεις και δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κατοίκων”, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών και Περιφερειακής Πολιτικής της Πολωνίας Malgorzata Jarosinska-Jedynak, σε επιστολή του Οκτωβρίου προς Νορβηγούς αξιωματούχους.

Ορισμένες χώρες και διεθνείς οργανισμοί ανέστειλαν τη χρηματοδότηση για τις συντηρητικές περιοχές της νότιας και ανατολικής Πολωνίας, που ενέκριναν τα ψηφίσματα.

Η Νορβηγία ανέστειλε χρηματοδότηση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ (5,5 εκατομμύρια δολάρια) για δύο πολιτιστικά προγράμματα.

Τον Ιούλιο, η Ε.Ε. απέρριψε έξι αιτήσεις για επιχορηγήσεις αδελφοποίησης πόλεων έως 39.000$ από αντίστοιχες αρχές.

Η queer κοινότητα στην Πολωνία εκπέμπει S.O.S.