Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η δήλωση της υπουργού, Orit Strook, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους γιατρούς να αρνούνται τη θεραπεία σε ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς για θρησκευτικούς λόγους.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, καταδίκασε την αυξανόμενη αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική, λέγοντας: «Οι ρατσιστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και άλλων τμημάτων της κοινωνίας με κάνουν εξαιρετικά ανήσυχο». Ο πρόεδρος, του οποίου η θέση είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργική, πρόσθεσε ότι τέτοια ρητορική υπομονεύει τις ισραηλινές «δημοκρατικές και ηθικές αξίες».

Ο πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Strook «απαράδεκτες» – αρνείται ότι η νέα κυβέρνησή του θα αποτελέσει απειλή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, αλλά οι επικριτές λένε ότι είναι πολύ αδύναμος για να ελέγξει τους υπερεθνικιστές και υπερορθόδοξους εταίρους του στο συνασπισμό του.

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την Κυριακή, η υπουργός εθνικών αποστολών, Orit Strook, υπονόησε ότι οι Ισραηλινοί γιατροί θα μπορούσαν να αρνηθούν τη θεραπεία σε ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς στο πνεύμα της νομοθεσίας που συντάσσει το κόμμα της.

Η Strook διευκρίνισε ότι ένας γιατρός θα μπορούσε να αρνηθεί τη φροντίδα σε έναν ασθενή εάν κάτι τέτοιο παραβιάζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις «εφόσον υπάρχουν αρκετοί άλλοι γιατροί που μπορούν να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία».

Μετά από έντονη κριτική για τα σχόλιά της, η Strook αργότερα δήλωσε ότι αναφερόταν σε ιατρικές διαδικασίες που θα ήταν θρησκευτικά απαράδεκτες και όχι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Δεν διευκρίνισε ποιες διαδικασίες εννοούσε, αλλά τόνισε ότι ήταν αδιανόητο να αναγκαστεί ένας Εβραίος γιατρός να παραβιάζει τον εβραϊκό νόμο σε ένα εβραϊκό κράτος «που ιδρύθηκε μετά από 2000 χρόνια εξορίας».

Το κόμμα της Strook προωθεί μια τροποποίηση σε έναν νόμο κατά των διακρίσεων που επιτρέπει εξαιρέσεις σε παρόχους υπηρεσιών όπου παραβιάζονται οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Ένας άλλος νομοθέτης, ο Simcha Rothman, δήλωσε την Κυριακή ότι με την αλλαγή, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θα μπορούν να αρνούνται δωμάτια σε ομάδες ομοφυλοφίλων.

Οι αλλαγές στο νόμο, εάν υλοποιηθούν, αναμένεται επίσης να επηρεάσουν την αραβική μειονότητα του Ισραήλ.

με πληροφορίες από theguardian.com