«Πολίτες δεύτερης κατηγορίας»: Η Ναμίμπια αποφάσισε κατά των γκέι ζευγαριών

21/01/2022
από

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ναμίμπια αποφάνθηκε την Πέμπτη κατά δύο ομόφυλων ζευγαριών που αγωνίζονται για την αναγνώριση των γάμων τους, με τη δικαστή να δηλώνει ότι συμφωνεί μαζί τους, αλλά δεσμεύεται από την απαγόρευση του έθνους για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. 

Όπως η Ναμίμπια, πολλά άλλα αφρικανικά έθνη εξακολουθούν να απαγορεύουν τις γκέι ενώσεις, με τα ζευγάρια να κινδυνεύουν με φυλακή και δημόσια περιφρόνηση.

Ο Daniel Digashu και ο Johan Potgieter είχαν παντρευτεί στη Νότια Αφρική, ενώ η Anette Seiler-Lilles και η Anita Seiler-Lilles στη Γερμανία – αλλά και τα δύο ζευγάρια ζουν τώρα στη Ναμίμπια.

Ο Digashu, ένας Νοτιοαφρικανός και η γερμανικής καταγωγής Anita Seiler-Lilles είχαν αιτήσεις για άδεια εργασίας και παραμονής που απορρίφθηκαν επειδή δεν αναγνωριζόταν ο γάμος τους.

Εν ολίγοις, υποστήριξαν ότι η λέξη «σύζυγος» στη νομοθεσία της Ναμίμπια για τη μετανάστευση πρέπει να περιλαμβάνει ομόφυλα ζευγάρια ή η ρήτρα να κηρυχθεί αντισυνταγματική.

Η δικαστής Hannelie Prinsloo δήλωσε ότι συμφωνεί αλλά δεσμεύεται από μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που λέει ότι η Ναμίμπια δεν αναγνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. «Είναι καιρός το σύνταγμα να αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Anette Seiler-Lilles είπε ότι ενώ η απόφαση ήταν απογοητευτική έδωσε ελπίδα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν και ότι τώρα θα σκέφτονται να ασκήσουν έφεση.

«Μας επηρέασε συναισθηματικά», είπε για τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι αυτή και η Anita, είναι σύντροφοι για περισσότερα από 20 χρόνια και παντρεμένες για 18.

Ο Ian Southey-Swartz, από τη Ναμίμπια και διευθυντής του προγράμματος στο Open Society Foundations-Africa που υποστήριξε τα ζευγάρια, είπε ότι νιώθει συντετριμμένος με την απόφαση.

«Η τρέχουσα νομική κατάσταση με έχει μετατρέψει εμένα, και πολλούς άλλους στη θέση μου, σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αναγκασμένους να επιλέξουμε μεταξύ της χώρας μας και της οικογένειάς μας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η υπόθεση σηματοδότησε την τελευταία νομική πρόκληση με στόχο τη βελτίωση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη Ναμίμπια.
Δες και αυτό!