Η πλαστική στήθους γίνεται σε περιπτώσεις που είναι επιθυμητή κάποια διόρθωση στον όγκο ή στο σχήμα, με αύξηση, αφαίρεση ή ανόρθωση του στήθους.

Είναι σημαντικό πριν την οποιαδήποτε επέμβαση να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση και να μπορέσει ένα άτομο να λύσει τις απορίες σου, να μιλήσει για τις προσδοκίες του και να συζητήσει τις επιλογές του, προκειμένου να καταλήξει στην κατάλληλη μέθοδο για το ίδιο.

Η αυξητική είναι η πιο δημοφιλής πλαστική απ’ όλες και γίνεται είτε επειδή θεωρείται μικρό το υπάρχον μέγεθος είτε επειδή υπάρχει ανισότητα ανάμεσα στα δύο στήθη, είτε μετά από μαστεκτομή. Οι μέθοδοι για την αυξητική είναι τρείς και η τεχνική που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση καθορίζεται κατόπιν συζήτησης με τον/την πλαστικό χειρουργό και σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου.

Τα ενθέματα σιλικόνης αποτελούνται από μια σακούλα με σιλικόνη, σε μορφή υγρή ή gel. H τομή είναι περίπου 4 εκατοστά και τα ενθέματα μπορεί να εισαχθούν από την περιοχή της θηλής, από την μασχάλη ή την υπομάστιο πτυχή συχνότερα. Έπειτα πρέπει να αποφασισθεί αν η θέση τοποθέτησης του ενθέματος θα είναι κάτω από τον θωρακικό μυ ή πάνω. Η διάρκεια της επέμβασης ορίζεται μόλις στη 1 ώρα και δεν απαιτείται περαιτέρω παραμονή. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται κάποιες επισκέψεις στον γιατρό για τον μετεγχειρητικό έλεγχο και την παρακολούθηση της πορείας. Η παραμονή των ενθεμάτων μπορεί να κρατήσει δεκαετίες.

Η μεταφορά λίπους αφορά στην μεταφορά ενός κομματιού λίπους από ένα σημείο στο σώμα στο στήθος. Με την συγκεκριμένη τεχνική η αύξηση του μεγέθους φτάνει το ένα νούμερο. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και μετά το τέλος της εμφανίζονται κάποιες μελανιές και πρηξίματα τα οποία στην συνέχεια υποχωρούν. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι μικρότερος καθώς δεν υπάρχουν τομές διότι η μεταφορά λίπους γίνεται με ενέσεις.

Οι ενέσεις Macrolane είναι ενέσεις που περιέχουν gel που προσθέτει όγκο στους ιστούς. Η εισαγωγή στο στήθος γίνεται από την κορυφή και η αύξηση είναι κατά ένα μέγεθος. Η διαδικασία διαρκεί έως 1 ώρα και τα αποτελέσματα διαρκούν για περισσότερο από ένα χρόνο οπότε χρειάζεται ανανέωση συγκριτικά με άλλες μεθόδους που διαρκούν χρόνια. Προτιμάται για την επαναφορά της κατάστασης του στήθους μετά από εγκυμοσύνες και σε περιπτώσεις ατόμων που έχει αφαιρεθεί το στήθος τους λόγω καρκίνου.

Μια άλλη μέθοδος πλαστικής είναι η ανόρθωση, κατά την οποία ανυψώνεται το στήθος και βελτιώνεται το σχήμα. Σκοπός είναι η επανόρθωση της πτώσης που έχει υποστεί το στήθος. Η διάρκεια της επέμβασης διαφέρει ανάλογα με το περιστατικό και την τεχνική που θα επιλεχθεί και η επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες γίνεται μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Τέλος η μείωση στήθους συστήνεται ως η επέμβαση, κατά την οποία στόχος είναι η σμίκρυνση του μεγέθους και η βελτίωση της εικόνας με αφαίρεση ενός ποσοστού του συνολικού στήθους. Η συγκεκριμένη πλαστική επιλέγεται συνήθως από άτομα που έχουν τέτοιο βάρος στο στήθος σε σημείο να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον αυχένα η την σπονδυλική στήλη. Η αναισθησία είναι γενική και η διάρκεια της επέμβασης φτάνει τις δυο μισή ώρες αναλόγως την τεχνική με ενδεχόμενη παραμονή μιας νύχτας στο κέντρο της επέμβασης. Η επιστροφή στις δραστηριότητες και την εργασία γίνεται συνήθως εντός 2-3 εβδομάδων και το στήθος παίρνει την τελική του μορφή μετά από κάποιους μήνες που υποχωρεί το πρήξιμο.


Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr