Ο Φρανκ Γκαλάτι, ο τιτάνας του θεάτρου του Σικάγο και του Μπρόντγουεϊ, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Γκαλάτι πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ, αναφέρουν οι Chicago Sun-Times. Κέρδισε τα βραβεία Tony το 1990 για το καλύτερο έργο και την καλύτερη σκηνοθεσία για τη διασκευή του μυθιστορήματος του John Steinbeck “The Grapes of Wrath” και τη σκηνοθεσία του στο Broadway. Η παραγωγή ξεκίνησε από το θέατρο Steppenwolf του Σικάγο. Ήταν ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες, που ανέδειξαν το Steppenwolf και ένα άλλο θέατρο του Σικάγο, το Goodman, με τα πιο καινοτόμα υλικά τους και τον πλούτο του ταλέντου τους, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών John Malkovich, Joan Allen, Laurie Metcalf, Gary Cole, John Mahoney και Gary Sinise.

«Ο Φρανκ είχε μια βαθιά επίδραση στο Steppenwolf, και σε όλους εμάς, όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε μια κοινή δήλωση από τους συν-καλλιτεχνικούς διευθυντές του Steppenwolf, Γκλεν Ντέιβις και Όντρεϊ Φράνσις. «Για κάποιους, ήταν δάσκαλος, μέντορας, σκηνοθέτης, διασκευαστής, συγγραφέας, συνάδελφος ηθοποιός και οραματιστής. Ανεξάρτητα από τη σχέση, ο Φρανκ έκανε πάντα τους άλλους να νιώθουν ότι τους φροντίζουν, τους εκτιμούν, και τους εμπνέουν, από την πάντοτε γενναιόδωρη, χαρούμενη και συμπονετική παρουσία του».

Ο Γκαλάτι ήταν υποψήφιος για Τόνι ως Καλύτερος Σκηνοθέτης το 1998 για το “Ragtime”, μια μουσική μεταφορά του μυθιστορήματος του Έντγκαρ Λόρενς Ντόκτορου. Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, μαζί με τον Λόρενς Κάσνταν, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία του 1988 “The Accidental Tourist”, βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα της Αν Τάιλερ. Το 2012, διασκεύασε ένα άλλο μυθιστόρημα του Ντόκτορου, το “The March”. Σκηνοθέτησε επίσης όπερες στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη και δίδαξε θέατρο στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Ο Γκαλάτι, ντόπιος του Σικάγο, εντάχθηκε στο σύνολο του Steppenwolf το 1985 και έγινε αναπληρωτής διευθυντής στο Goodman την επόμενη χρονιά, δουλεύοντας και με τα δύο θέατρα για πολλά χρόνια, σημειώνουν οι Sun-Times. Μεταξύ των επιτευγμάτων του ήταν να πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Μαχόνι στο “The Drawer Boy” το 2001, και να δώσει αυτό, που η εφημερίδα αποκάλεσε «μια αξέχαστη ερμηνεία» ως Prospero στο “The Tempest” του Shakespeare το 2009. 

Ο Γκαλάτι ήταν μέλος του Theatre Hall of Fame και του Chicago LGBT Hall of Fame. Έλαβε εννέα βραβεία Joseph Jefferson, τα οποία απονέμονται στο θέατρο του Σικάγο, το League of Chicago Theatres Artistic Leadership Award και ένα βραβείο NAACP Theatre, μεταξύ άλλων βραβείων.

Οι οικογένεια του Γκαλάτι περιλαμβάνουν τον σύζυγό του, Πίτερ Άμστερ, και την αδερφή, Φράννι Γκαλάτι Κλάκσον.